Van macskánk? Erre figyeljünk mindenképpen!

2018 jan 25

Nagyobb eséllyel alakul ki a zöld hályog– Ha macskánk van, nagyobb az esélye annak, hogy glaukóma, más néven zöld hályog alakul ki nálunk.

Veszélyben vannak a macskatartók?
Ha macskát tartunk otthon, nagyobb az esélye annak, hogy glaukóma, más néven zöld hályog alakul ki a szemünkön. Ezzel szemben, ha kutyát tartunk otthon, jobban védve vagyunk a betegségtől, amelynek hatására akár meg is vakulhatunk – állítja a University of California kutatócsoportja, akik az American Journal of Ophthalmology szaklapban publikálták 2015-ös eredményeiket.

A kutatók arra figyeltek fel, hogy a glaukómás betegek szervezetében jelentősen magasabb az immunoglobulin E mennyisége: ez egy olyan antitest, amelyet szervezetünk macskák és csótányok környezetében kezd el termelni, emellett pedig azok testében is több található, akik szénanáthától vagy asztmától szenvednek. Ezen felfedezések hatására a kutatók azt állítják: komoly az esélye annak, hogy immunrendszerünk nagy szerepet játszik a glaukóma kialakulásában.

A zöld hályog a vakság második legjelentősebb okozója: akkor alakul ki, amikor a szemünk által folyamatosan termelt folyadék nem tud rendesen elfolyni, az emiatt kialakuló feszültség pedig elkezdi terhelni a szemgolyót. A nyomás a látóidegre és a retina idegrostjaira is hatással van, ráadásul ezen szimptómák akár mindkét szemet is érinthetik egyidejűleg.

A macskatartás glaukómát okozhat

A korábbi kutatás során 1678 önkéntes adatait vizsgálták: mindannyian ötvenes-hatvanas éveikben jártak. Az önkénteseket allergiatesztre küldték és megvizsgálták, menyire érzékenyek poratkára, macskákra, kutyákra, csótányokra és rágcsálókra. Az önkéntesek körülbelül 5 százalékának volt zöld hályogja: 14,3 százalékuknak volt sokkal magasabb immunoglobulin E-szintje macskákkal, 19,1 százaléknak pedig csótányokkal szemben. A kutyák esetében ez csak 6 százalék volt.

A tanulmány szerint a glaukómás páciensek sokkal érzékenyebben reagáltak a csótány- és macskaallergénekre, mint a nem zöld hályogos páciensek. A macska- és csótányallergének, illetve a kutyaallergének valószínűleg azért különböznek egymástól annyira, mert a kutyák természetükből adódóan sokkal több időt töltenek a szabadban.

 

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS