A leggyakoribb tévhitek a szénhidrátokról

2017 dec 3

Sokan gondolják, hogy a fogyáshoz száműzni kell az étrendből a szénhidrátokat, mert ez a legbiztosabb módszer a súlyvesztésre. Nem ez az egyetlen tévhit ezzel az ételcsoporttal kapcsolatban.

A szénhidrátok hizlalnak
Ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, akkor fogyni fogunk, mert kevesebb kalóriát viszünk be – gondolják sokan. Bár a dolognak van valóságtartalma, nem árt tisztában lenni vele, hogy az ilyenkor leadott súly legnagyobb része víz. Hosszabb távon nem feltétlenül az alacsony szénhidráttartalmú diéták a leghatékonyabbak, ha fogyni szeretnénk. Nincs tudományos bizonyíték rá, hogy jobban működnek, mint a kiegyensúlyozott étrendet követő fogyókúrák. A gond inkább az, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi számít normál adagnak bizonyos ételekből, illetve, hogy adott mennyiségű kenyér vagy tészta mennyi kalóriát tartalmaz. Ezen felül az is fontos, hogy a szénhidrátok mellé, amelyek hamar energiává alakulnak, olyan ételeket – például rostot és fehérjét – érdemes fogyasztani, amelyek hosszabb időre jóllakatnak.

Tévhit, hogy minden szénhidrát egyforma lenne

A kenyér és a tészta a legrosszabb választás
Ez sem igaz – a hangsúly ilyenkor is a mennyiségen és az adagokon van, illetve hogy az adott tészta vagy péksütemény milyen lisztből készül. A teljes kiőrlésűeket érdemes előnyben részesíteni, mivel ezek kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Ha étteremben eszünk ilyesmit, legyünk tisztában vele, hogy a legtöbb helyen sokkal nagyobb adagokat szolgálnak fel szénhidrátot tartalmazó ételekből, mint amennyit egyszerre javasolt lenne megenni. Éppen ezért rendeljünk fél adagot, mellé pedig salátát, vagy esetleg jelezzük már rendeléskor, hogy a fogás egyik felét szeretnék, ha becsomagolnák nekünk.

Minden szénhidrát egyforma
Attól függően, hogy az adott szénhidrátforrás mennyi rostot tartalmaz, lassabban vagy gyorsabban bomlik le cukorrá. A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek, a barna rizs, a bulgur, a friss, bogyós gyümölcsök és az édesburgonya például rostban gazdagok, ezért jobban telítenek, ezáltal egészségesebbek. A cukros üdítők, a péksütemények, a kekszek, a fagylaltok viszont nagyon gyorsan cukorrá alakulnak a szervezetben.

A szénhidrátok puffasztanak
Nem mindenkit. Aki gyakran puffad, annak érdemes megvizsgáltatnia, hogy nem valamilyen ételérzékenység okozza-e tüneteit. A szénhidrátok általában a cöliákiásoknál és az irritábilis bél szindrómával rendelkezőknél okoznak emésztési problémákat.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS