Felvonulással ünneplik a magyar gasztronómiát a Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4-én ismét az utcára vonulnak a fővárosban a magyar gasztronómia jeles képviselői. Az immár 8. alkalommal életre hívott, hagyományos Szakácsfelvonulást az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi azzal a céllal, hogy erősítse a szakma megbecsülését és bemutassa, hogy a gasztronómia nem csupán munka, hanem művészet, életforma és egy erős közösség.

A budapesti Fővám téren 14:30-tól gyülekeznek majd a felvonulók. A menet jól ismert útvonalon halad, katonazenekar vezetésével egészen a Parlamentig. Az Országház épületénél közjogi méltóság fogadja a résztvevőket. A hagyomány része, hogy a séfek képviselője átadja a „Magyarország Étele”, a „Szamos Tányérdesszert” valamint az idén bevezetett “Magyarország Itala” versenyek győztes receptjeit.

„A recepteket ilyenkor tesszük el az utókor számára” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

„Évről évre azon dolgozunk, hogy ne csak a szakmán belül, hanem a teljes társadalom számára is világossá váljon: a gasztronómia nem munka, hanem művészet, életforma és  közösség!” – hangsúlyozta Asztalos István. Mint mondta, a felvonulás nem egyszerű esemény, hanem egyfajta kiállás, ünnep, ahol a szakma képviselői közösen mutatják meg a hivatásuk iránti büszkeséget, amely minden egyes fogásban, tálalásban és megálmodott desszertben benne van.

A Pásztortűz csapat az élen

A „Magyarország Étele” verseny az egyik legrangosabb hazai gasztronómiai esemény, amelyet idén nyolcadik alkalommal hirdettek meg. Célja a magyar konyhai hagyományok megőrzése és továbbfejlesztése, valamint új, innovatív fogások megalkotása. Az idei verseny tematikáját az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” inspirálták. A cél az volt, hogy a séfek új, kreatív magyar fogásokat alkossanak, amelyek méltó módon képviselik a nemzeti gasztronómiai identitást.

A „Magyarország Étele 2025″ győztesei Balázs Hunor és Laczkó Szilárd Botond, a székelyföldi Farkaslakán működő Kotyogó Étterem séfjei vonulnak majd a felvonulás élén. Díjnyertes ételük, a „Kun földeken barangolva” nevű fogás kizárólag helyi alapanyagokat használt: sült báránytekercs, paszternákpüré, csicseriborsó-fasírt és narancsos répakrém alkotta a tányért.

Dresscode: fekete nadrág, fehér szakácskabát és sapka

Asztalos István kiemelte, hogy június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja. „Ez az egybeesés különösen szimbolikus, hiszen kifejezi a szakma egységét a határokon innen és túl.”

A Szakácsfelvonuláson való részvételhez regisztráció nem szükséges, mindenkit várnak szeretettel, de elvárás az egységes megjelenés. A séfek számára ez fekete nadrágot, fehér séfkabátot és sapkát jelent, míg a felszolgálóktól és más vendéglátóipari szakemberektől saját munkaruhájuk viselését kérik.

„Fehérbe öltöztetjük a Váci utcát” – fogalmazott Asztalos István. A szervezők idén is 100-150 résztvevőre számítanak.

Fotók (forrás: Asztalos István)