Miért szagolnak be a kutyák mindig pont a lábunk közé?

2017 júl 2

Kínos, ha a kutyánk úgy üdvözli ismerőseinket, hogy bedugja az orrát a fenekükbe vagy jó nagyot szippant a nemi szervük tájékáról. Nem egyszerű leszoktatni erről, hiszen számára természetes, hogy szagminta-vétellel szerez információt társai aktuális állapotáról. De embereknél miért pont onnan?

A gazdának is csinálják?

Vajon csak vendégeinknek jár ez a fajta beható vizsgálat, vagy mi már észre se vesszük, hogy saját kutyánk velünk is ezt teszi?

Ennek megválaszolásához kutatók több mint húsz éve elvégeztek egy kísérletet. Arra kértek kutyagazdákat és a kutyák számára ismeretlen embereket, hogy feküdjenek öt percen át mozdulatlanul egy szoba padlóján, szemeiket becsukva.

Az eredmény: a kutyák többet szimatolták a gazdájukat, mint az idegeneket. De különböztek abban, hogy hol! A gazdájuknak főként a mellkasát, fejét és karjait szimatolták, az idegennek viszont a nemi szerve környékét és a combját.

Leszoktattuk őket vagy más az oka?

Beigazolódott, hogy a kutyák valóban jobban érdeklődnek idegenek altája iránt. De az nem derül ki az eredményből, hogy mi ennek az oka. Talán mi leszoktattuk őket, arról, hogy a tomporunkat vizsgálgassák, a vendégeinknek viszont, akik lehet, hogy először találkoznak a kutyánkkal, nem volt erre lehetősége? A kutatóknak e kérdés vizsgálatához is támadt egy ötlete. Két egyforma babára ismerős, illetve idegen-szagú pólót adtak, és utána megfigyelték, hogyan reagálnak rájuk a kutyák.

Mivel mindkét baba egyforma volt, az első reakcióban sem volt különbség, a kutyák mindkét babának a combtövét vizsgálták meg először. De ahogy beazonosították az ismerős szagot, váltottak és megvizsgálták a többi testtájat is. Az idegen szagát viselő babánál viszont leragadtak a combtőnél.

Úgy tűnik, a kutyák szerint az emberek a fartájékon hordják névjegy kártyájukat. Ahhoz, hogy megismerjenek valakit, alaposan el kell olvasniuk ezt az okmányt, ezért jóval több időt töltenek vendégeink ülepében, mint a miénkben, amiről pillanatok alatt regisztrálják, hogy „ja, őt már ismerem”. Tulajdonképpen mi is ezt csináljuk bármilyen üzleti rendezvényen. Azzal, akit már ismerünk, azonnal beszélgetni kezdünk, az új partnernek viszont előbb figyelmesen elolvassuk a névjegykártyáját.

Az, hogy a kutyánk számára magától értetődő alaposan és közelről megszaglászni vendégeink legféltettebb testtájékát, még nem jelenti azt, hogy bármikor megengedhetjük neki. Az Egyesült Államokban bíróság elé is került egy ügy, ahol szexuális zaklatással vádoltak egy gazdát kutyája illetlen viselkedése miatt. A vádat végül ejtette a bíróság, de az eset jól mutatja, milyen fontos, hogy az udvarias ismerkedésre is odafigyeljünk kutyánk nevelése során.

Tudtad?

Azzal szemben, hogy a kutyáknál a teljes testfelület értékelhető szagokat ad, az embereknél erre csak a hónalj-, illetve az ivarszervek környéke ad lehetőséget. Itt találhatók ugyanis a legnagyobb számban azok a mirigyek, amik a nemi horvatartozásunkat, korunkat, státuszunkat, egészségi állapotunkat, hangulatunkat hirdetik.

Velünk ellentétben a kutyák testfelületén minden szőrszál mellett található ún. apokrin mirigy. Ez azt jelenti, hogy bárhol hajol egymáshoz két kutya, begyűjthetik a számukra fontos azonosítási és belső állapotot tükröző információkat. De a hátsó fertály itt is kitüntetett szerepű a végbéltájéki mirigy és az ivarszervek miatt.

Jól jelzi, milyen fontosak az illatanyagok (feromonok) a kutyák számára, hogy érzékelésükre külön szervük fejlődött. Embereknél ez a szerv még magzati stádiumban visszafejlődik. A vomeronazális vagy más néven Jacobson szerv a szájpadlás felett helyezkedik el, és a száj- valamint az orrüreggel is kapcsolatban áll. Az érzékelősejtek információi az elsődleges szaglórendszerrel ellentétben nem az agy szaglókérgébe jutnak, hanem az érzelmek feldolgozásáért felelős amygdalába és a hormonális rendszer központjába, a hipotalamuszba. Ez magyarázhatja azt, hogy a fajtársakról begyűjtött illatanyagok miért gyakorolnak olyan erős hatást a kutyák párzási, illetve agressziós viselkedésére.

Különösen érdekesnek találják a kutyák azokat az embereket, akik nemrég szexuális aktusban vettek részt, szültek, menstruálnak vagy ovulálnak (peteérésük van). Utóbbi detektálása hasznos is lehet: ausztrál tehenészetekben vannak olyan képzett kutyák, amelyek jelzik, ha egy tehén ovulál, és készen áll a mesterséges megtermékenyítésre.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS