Itt a vakáció, de a baktériumok ilyenkor sem pihennek

2025 jún 30

Kóla, fagylalt, üdítő – ezek a legnagyobb nyári veszélyforrások a fogak egészségérére

A tikkasztó hőségben, nyaralás közben, különösen ellenállhatatlanok sokak számára a szénsavas, cukros üdítők, a fagyi és más édességek. A lazulás miatt az emberek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres fogmosásról, pedig ilyenkor még nagyobb a baktériumterhelés. Az ősz ezután gyakran indul a fogorvosi székben. A szakorvos arra figyelmeztet, hogy az elszíneződések akár már pár héten belül megjelenhetnek, a fogszuvasodás ugyan lassabb folyamat, de 2-3 hónapon belül elindulhat.

A nyári hónapok különösen megterhelőek a száj egészségére, ezért rendkívül fontos a tudatosság és a megelőzés. Dr. Dergez Márk, a MindentMent Fogászati Rendelőhálózat vezető szakorvosa szerint a legtöbb problémát az okozza, hogy a kóla, az üdítők, nemcsak cukorral telítettek, hanem jelentős savtartalommal is rendelkeznek, ami közvetlenül támadja a fogzománcot.

„A szájban élő baktériumok a cukrot savvá alakítják, így a zománc a szájüreg felől (kívülről) károsodik a baktériumok által okozott savhatás miatt. A fagylalt, jégkása és gyümölcsjoghurt szintén problémás lehet, különösen, ha napközben, étkezések között fogyasztjuk őket. A gyakori nassolás miatt a száj pH-értéke tartósan savas marad, így a nyálnak nincs ideje helyreállítani az egyensúlyt, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz” – magyarázta a szakértő.

A fesztiválok sem kímélik a fogakat 

A sötét italok (kóla, fekete tea, kávé) és a piros bogyós gyümölcsök gyakran hagynak elszíneződéseket a fogakon, különösen hiányos szájhigiénia esetén. A szuvasodás kialakulása lassabb folyamat, de nem ritka, hogy egy három hónapos nyári időszak végére több kezdődő lyuk is megjelenik, főleg a hátsó őrlőfogak között.

„A legnagyobb kihívást azoknál látjuk, akik nyáron sokat utaznak, fesztiváloznak, szabadtéri programokon vesznek részt” – mondja a szakorvos. „Ilyenkor gyakran elmarad a szájápolás, az emberek túl fáradtak a rendszeres fogmosáshoz, ami súlyos következményekkel járhat.”

Tévhitek és valóság

Érdekes tény, hogy egy szelet tejcsokoládé – ha nem karamellás vagy ragadós – kevésbé ártalmas, mint egy doboz kóla.

„A csokoládé gyorsabban kiürül a szájüregből, és a nyál is könnyebben lemossa a maradványokat, míg a savas üdítők percekig folyamatosan oldják a zománcot” – figyelmeztet Dr. Dergez Márk. „Sokan tévesen azt hiszik, hogy a természetes gyümölcscukor ártalmatlan, pedig a fruktóz ugyanúgy fermentálódik a szájban, mint a kristálycukor, különösen gyakori nassolás esetén” – tette hozzá.

Nem mindenki tudja, de étkezés után nem mindig ajánlott azonnal fogat mosni – különösen savas ital vagy édesség után. „Legalább fél órát érdemes várni, mert a savas hatás felpuhítja a zománcot. Ha ekkor dörzsölni kezdjük, valójában kárt tehetünk benne” – hívta fel a figyelmet a fogszakorvos.

A nyári hőség nemcsak az izzadást fokozza, hanem kiszáríthatja a szájüreget is, különösen alkoholos vagy koffeintartalmú italok fogyasztása esetén. „A nyál az egyik legfontosabb természetes védőfaktorunk: semlegesíti a savakat, lemos minden maradékot, és visszapótolja az ásványi anyagokat” – magyarázta a szakember. „Ha ez a védelmi vonal gyengül, sokkal sérülékenyebbé válik a zománc!”

A hidegérzékenység nyáron különösen gyakori probléma, amit sokan fagyizáskor tapasztalnak. A szakember szerint a jelenség hátterében leggyakrabban ínyvisszahúzódás, zománckopás vagy akár kezdődő nyaki szuvasodás állhat. „Ha fagyievésekor szúró fájdalmat érzünk, az nem csak kellemetlen – az már egy figyelmeztető jel. Ilyenkor érdemes érzékenységcsökkentő fogkrémet használni, és időben fogorvoshoz fordulni!”

A nyári szájhigiéniában is segít a modern technológia

A fogfehérítő fogkrémek jellemzően csak a felszíni elszíneződéseket halványítják, a fog természetes színét mélyebben nem változtatják meg. A kulcs az egyensúly és a rendszeresség.

„A tudatos nyári szájápolás nem lehetetlen feladat, nem kell lemondani minden nyári finomságról, de érdemes az étkezésekhez kötni a nassolást. Ha nincs kéznél fogkefe, a vízöblítés és a cukormentes rágó is segíthet helyreállítani a pH-értéket” – javasolja a szakember.

Az olyan innovatív eszközök, mint például az Oclean elektromos, szónikus fogkeféi, kulcsszerepet játszanak a nyári élvezetek nyomainak eltávolításában.

„Sokan nem is tudják, mekkora különbséget jelent egy jól kiválasztott szónikus fogkefe a hagyományos megoldásokhoz képest” – hangsúlyozza Dr. Dergez Márk. „Felmérések szerint Magyarországon a lakosság 60-70%-a még mindig manuális fogkefét használ, ennek egyik oka vélhetően a megszokás. Pedig egy manuális fogkefével egy perc alatt nagyjából csak 300-600 tisztító mozdulat végezhető, míg egy szónikus fogkefe akár 84.000-t is képes generálni ugyanezen idő alatt. A különbség nemcsak a mozdulatok számában, hanem azok hatékonyságában is megmutatkozik. A szónikus technológia mikrorezgései segítik a fogkrém és a nyál keveredését, így a tisztító hatás a fogközökbe és az ínyvonal alá is elér. A percenkénti akár 40 ezer rezgés hatékonyan eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket a nehezen elérhető helyekről is. A beépített nyomásérzékelő segít elkerülni a túlzott dörzsölést, így nem károsítja a fogfelszínt” – tette hozzá.

Az igazán lelkiismeretes nyaralóknak érdemes mini utazókefét vagy egy zsebben is elférő fogköztisztítót is magukkal vinniük. De a komplex szájápolás része a fogselyem, a nyelvtisztítás és a szájzuhany is, különösen a fogszabályzót viselőknek, implantátummal rendelkező pácienseknek.

Az Oclean okos fogkefék beépített időzítője és a hozzá kapcsolódó applikáció segítségével könnyebben tartható a rutin és a helyes technológia a nyaralás ideje alatt is.

Fotók (forrás: Oclean/Pixabay)

FRISS