Házi kedvencektől tanulhatnánk az egészséges életmódot

2017 jún 23

Mit tanulhatunk a kedvenceinktől?
Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy egy házi kedvenc milyen jó hatással van az egészségünkre. De az állatoktól tanulhatunk is, ami az egészséges életmódot illeti.

Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk:
A kutyák mindig csak az előttük álló feladatra koncentrálnak, nem osztják meg a figyelmüket több dolog között. Egy amerikai kutatás szerint az embereknek is ezt az utat kellene követni, mert ha egyszerre több mindent akarunk elvégezni, annak nemcsak a gyengébb eredmény a következménye, de hosszú távon a memóriánk is romolhat.

Szundikáljunk:
Minden gazdi tudja, hogy az állatoknak időnként szüksége van a szunyókálásra, hogy utána újult erővel vethessék bele magukat a játékba. Az embereknek is érdemes legalább egy, húsz percig tartó délutáni sziesztát beiktatni. Egy 24 000 résztvevő bevonásával készült kutatás során kiderült, hogy azok, akik rendszeresen szunyókálnak, ritkábban szenvednek szívbetegségektől. A szunyókálás emellett a teljesítőképességet és a koncentrációt is javítja.

Sétáljunk naponta:
A kutyák számára létszükséglet a rendszeres séta, és a kétlábúaknak is érdemes lenne naponta legalább fél órát sétálni. A séta ugyanis segít a depresszió elleni küzdelemben, hozzájárul a fogyókúra sikeréhez, csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, bizonyos daganatos betegségek kockázatát, megőrzi a csontok egészségét és az agyat is karban tartja.

Sokat tanulhatunk állatainktól

Nyújtózkodjunk:
A macskatartók számára ismerős kép lehet, amikor cicájuk alaposan kinyújtóztatja a tagjait, majd peckesen, energiával töltve elsétál. A nyújtózkodás segítségével megőrizhetjük a ruganyosságunkat, de (mint azt kutatások bizonyították) az izmaink erejét is fokozhatjuk, sőt az állóképességünket is növelhetjük.

Játsszunk sokat és felejtsünk könnyen:
Egy állat mindig szakít időt egy kis játékra, és az sem jellemző rájuk, hogy haragot tartanának. A negatív érzelmek az egészségünkre is nagy hatással vannak, a szakemberek szerint hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához és a gyógyulási esélyeket is rontják. A pozitív hozzáállás ezzel szemben segít megelőzni többek között például a szív- és érrendszeri panaszokat, azzal pedig, ha rendszeresen szakítunk időt önfeledt játékra, csökkenthetjük a demencia kialakulásának esélyeit.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS