A fizioterápia csodálatos térhódítása – tornaeszközök

2017 szept 22

Fizioterápiás kezelések során a fő feladatunk mindig az, hogy kutyánk visszanyerje önálló mozgását. A fájdalmas gócpontok megszüntetése után az izomerő fejlesztés, mozgáskoordináció fejlesztése a cél: mutatunk pár egészen egyszerű eszközt hozzá.

Egészséges kutya erőnlétének növelésére számos lehetőség van. A kutya gyógytorna során különféle tornaeszközök segítségével célzottan végezhetjük az egyes beteg területek erősítését, mozgáskoordináció fejlesztést.

Egyensúlyozó eszköz: levegővel telt matrac, párna, fittball

Ezek az eszközök instabil felületet biztosítanak, használatuk egyszerű, könnyen kivitelezhető. Labilitásukból adódóan az izomrendszert intenzíven megtornáztatják az ízületek kímélésével.

Olyan esetekben használjuk, mikor a kutya valamelyik végtagját nem akarja terhelni vagy az izomzat erősítése, fejlesztése szükséges. Az instabil felületen az állat egyensúlyának megtartása érdekében kénytelen ráállni az addig kímélt végtagra. A balesetek elkerülése érdekében a terapeuta részéről nagy odafigyelést kíván a közös munka.

ÜlőpárnaEzt elsősorban kistestűeknél vagy idős kutyusoknál használom egy-egy végtag erősítéséhez.

Levegővel telt matrac: nagyobb testű négylábúaknál is kiválóan alkalmazható, pl. hátizomzat erősítésére.

Fittball: Apró,- kistestű ebek tökéletesen „elszáguldoznak” három lábon. Őket sokkal nehezebb rávenni a kímélt végtag újbóli használatára, de ez segít.

Szlalom

A végtagok egyenletes terhelését segítjük elő. Megszokásból eredő sántaságnál – ha az érintett végtag megfelelő izomzattal rendelkezik – több fordulós szlalom gyakorlatokkal a helytelen járásból az állat szépen visszavezethető a helyes lábhasználathoz.

Akadály átlépés

Igen sokrétűen alkalmazható eszközrendszer. A cél nem a magas akadályokon való ugrálás, hanem a test koordinációjának fejlesztése, végtag mozgatásának tudatosítása, lépéshossz beállítása. Az itt látható mozgásból sok mindenre következtethetünk. Átlépésnél melyik lábával lép először, mennyire terheli az addig kímélt lábat, milyen gyorsan helyezi át a testsúlyát a másik lábára.

Futópad

A koordinált mozgás gyakorlásának egyik hatékony eszköze. Lehetőségünk van az egészséges láb(ak)hoz igazítani a rehabilitációra szorulót. Sebesség módosításokkal rá tudjuk vezetni a kutyát a végtag használatára. A fokozatosság elvének betartására itt is szigorúan ügyelni kell.

Ezek, és még sok más eszköz számos lehetőséget rejt magába. A cikkben felsoroltak a teljesség igénye nélkül kerültek felsorolásra. A tornafeladatok és a kiválasztott eszközrendszerek egyénre szabottan történnek a domináns tünetek mellett, a komplex egészségi állapotot, problémát figyelembe véve (pl. szívbetegség).

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS