Dr. Varga Károly gyerekorvos kutyájával, de köpeny nélkül rendel

2017 aug 25

A 3. kerületi gyermekorvos kutyájával együtt rendel, véleménye szerint így a szuri is kevésbé fáj. Dr. Varga Károlyt és Rexet éppen egy bútorüzletben csíptük el, ahol szívesen beszélgettek velünk egy kényelmes fotelben ülve – gyerekekről, kutyákról, gyógyításról és sok sok szeretetről.

Miért működik Rex jelenléte a rendelőben?

Nem tudatosan vittem be először Rexet, egyszerűen úgy alakult, de azonnal rájöttem, mennyire jótékony hatással bír. Az a jó, hogy kicsit meghökkentő, és ilyen mindig kell egy gyermekekkel foglalkozó ember környezetébe. Valami olyan van, ami nem megszokott. Ne csak az állatot nézzük: innen jött a bohócdoktorok ötlete, az is, hogy színesek, mintásak legyenek a rendelők. Én például nem hordok köpenyt sem, Rex is különlegességet jelent a gyerekeknek. Melegséget áraszt, szőrös, visszajelzéseket ad – egyszóval szokatlan.

A gyerekek viselkedése változik Rex jelenlétével?

Hogyne, teljesen máshogy viselkednek: ilyenkor nem fáj annyira a szuri sem. A diagnózis is sokkal könnyebb, hiszen egyszerű: egy nyugodt gyereket sokkal könnyebb megvizsgálni.

Miért lett mégis gondja belőle?

Mindennek van ellenzője, azt gondolom, hogy az egészségügyi vonatkozásával nem volt valaki tisztában, vagy az elkapható betegségektől tartott. Egy ápolt állat tekintetében azonban minimális kockázatról beszélhetünk a fertőzések terén. Az ANTSZ-nél jelentettek fel, de még vérvizsgálat után sem tudott a hivatal bármit is felhozni Rex jelenléte ellen.

Egészségügyileg nem volt ok a kitiltására, így az volt az indok, hogy „mindenkinek joga van a kutya nélküli ellátásra”. Ami igaz: soha nem is erőltettem rá senkire.

Hogy oldotta meg a kialakult helyzetet?

Március végén azt mondtam, hogy ne legyek botrányhős, akkor csináljuk hivatalosan, és Rex igenis vizsgázzon le, mint hivatalos segítő kutya. Egy év kemény munkája volt, hogy egy átlagos, jól képzett kutyából hivatalosan is terápiás képzettségű ebet faragjunk. Voltak nehézségek, de kemény munkával végül sikerült, Rex március végén vizsgázott le.

Önnek mit jelent Rex jelenléte?

Az én életemen is ő segített: 3 év alatt 20 évvel lettem fiatalabb és 45 kilóval kevesebb – ebben hatalmas szerepe van a kutyámnak. A gyereket is bármilyen nehézségen képes átlendíteni egy állat. Meghallgatja, támasza lehet – nevetségesen hangzik, de sokszor odabújni egy kutyához mindennél többet ér.  Ráadásul egy gyerek figyelmesebb lesz, ha gondoskodik egy állatról. Egy olyan valaki közelében van, aki állandóan szeretetet, melegséget sugároz és szereti, még ha ezt a belső kisugárzást, ezt az önzetlen szeretetet nem is mindig tudatosítja magában egy gyerek, érezni mindig érzi.

Receptre kellene felírni?

Nem kötelező, hogy mindenkinek kutyája legyen. De egy kutya egy késztetés, hogy menjünk valahova. És egy nagyobb gyereknél ez a mai időkben különösen fontos. Akárhányszor kérdezik tőlem a szülők, hogy mi a legjobb immunerősítő vitamin: menjen ki a gyerek szabadba! A kutyázás ma már nem azt jelenti, hogy le kell vinnem pisilni. A kutya összetart mindent!

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS