A szőr az egészség tükre

2017 júl 15

A kutya egészségi állapotának egyik elsődleges indikátora a szőr állapota. Nem csak a betegségek, de az elégtelen vagy hibás táplálkozás is hamar megmutatkozik a kutyák bundáján, emiatt nem szabad félvállról venni vagy szimplán a vedlés velejárójának tekinteni a matt, fénytelen bundát, a korpás bőrt. 

A vedlés időközönként, rendszerint tavasszal és ősszel jelentkező természetes folyamat, amely azt a célt szolgálja, hogy az évszaknak megfelelő szőrzet védje a kutyát a környezeti körülményektől. Az új bunda kialakulása kb. 4-6 hetet vesz igénybe és igencsak igénybeveszi a kutya szervezetét, hiszen a szőrt magát is fehérjék, aminosavak alkotják.

Betegségek, vagy hiányos táplálkozás által kiváltott szőrelváltozások:

  • matt, fénytelen szőr
  • zsíros, olajos szőr
  • vedlési időszakon kívüli fokozott szőrhullás, kopaszodás

Ezek a tünetek bőrelváltozásokkal (korpásodás, kivörösödés), valamint egyéb tünetekkel együtt is jelentkezhetnek, mint például erős testszag, viszketés, bizonyos bőrfelületek gyakori nyalogatása. A számos nem specifikus tényező alapján azonban ritkán lehet egyértelműen egy bizonyos betegségre következtetni.

Tippek az egészséges szőr megőrzéséhez

  • Etesse kedvencét ellenőrzött minőségű, kiváló alapanyagokból készült eledellel
  • Rendszeresen fésülje meg a kutya bundáját és vizsgálja meg, hogy vannak-e a kutya szőrzetében élősködők valamint figyeljen a bőr állapotára is.
  • Szabadítsa meg kedvencét a bőrparazitáktól, bolháktól vagy atkáktól.
  • A házban lehetőleg vegye le a kutyáról a nyakörvet és a hámot, hogy a szőr ezeken a helyeken ne töredezzen.
  • Ne hagyja túl hosszúra nőni kedvence karmait, szükség esetén vágja le speciális olló segítségével
  • Ha nem érzünk magunkban elegendő tudást, türelmet, bízuk szakemberre a kutyánk bundájának  rendszeres ápolását

A jó minőségű táplálék elősegíti a szőrzet egészségét

A jó minőségű táplálék fogyasztása és a szőrzet állapota közötti összefüggéssel már számos tudományos tanulmányban foglalkoztak. Az eredmények azt mutatják, hogy kiváló minőségű, teljes értékű táp adásával majdnem az összes megvizsgált állat esetében már néhány hét alatt javítani lehetett a szőr tulajdonságait, hogy az fényes és a megfelelő mértékben zsíros legyen.

Minden kutya számára természetesnek kellene lennie, hogy szőre egészséges és erős. Ez nem csak a kutya egészségét bizonyítja, hanem a gondos ápolást és a helyes táplálkozást is.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS