A belvárosban a parkoló automatákon matrica figyelmeztet a kocsiban hagyott kutyákra

2017 júl 31

Közel 240 parkoló automatára kerül ki a figyelmeztető matrica a belvárosban, hogy megelőzhető legyen egy-egy kutya tragédiája, ha a hőségben, felelőtlen gazdája a kocsiban hagyná. De mi is sokat tehetünk!

A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésére a V. Belváros – Lipótváros önkormányzata nem csupán a veszélyre figyelmeztet, de egyúttal a közterület felügyelők is feladatul kapták, hogy figyelmeztessék a felelőtlen autósokat, ha kutyát hagynának az autóban.

Az alapítvány reméli, hogy egyre több kerület csatlakozik kezdeményezésükhöz.

Tudta?

– Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet.

– Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje.

Hogyan segíthetünk mi?

–       Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához

–       A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost

–       Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel!)

–       Lehetőség szerint hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát

–       Ügyeljünk arra, hogy az autóban a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak  (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni!)

–       Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene mégis, hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak! (Nem büntető ügyben, Budapesten tudnak érdemben segíteni. Vidéki nem büntető ügyben jogi tanácsadást nyújtanak.)

A Btk 23.§ szerint:

(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát. „

Európában, több helyen a parkolóórákra ragasztott matrica figyelmeztet, miszerint büntetést fizet az, aki a kocsiban hagyja kedvencét. Forintra átszámítva, akár 200 ezer forintra is bírságolhatják a lelketlen tulajdonost.

Természetesen a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha megelőzzük a tragédiát: Ha látjuk, hogy valaki ott akarja hagyni a kutyáját az autóban, győzzük meg arról, hogy ne tegye! Ha szükséges, kérjünk hatósági segítséget! ( Az alapítvány természetesen legalább ilyen felelős magatartást ajánl a magáról gondoskodni nem képes , idősebb emberek és gyermekek esetében is.)

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS