5 kutyás isten – ők a bizonyítékok, hogy kedvenceink felsőbb erőktől valók

2017 aug 24

Véletlen, amit kapunk, ha visszafelé betűzzük a kutya szót angolul? Istent jelent, bizony. Kutyáink mindig is részesei voltak az emberi mitológiának. Íme pár kutyás isten és istennő, akiket és állataikat az idők folyamán mélységes tisztelet övezett. 

A kutya általában a különböző létsíkok határainak őrzését szimbolizálta, valamint lélekkísérő a túlvilágra, így mindig is fontos szerepet tulajdonítottak neki.

Hecaté

Hecaté görög istennő, az útkereszteződések, a kísértetek, éjszakai jelenségek alvilági istene. Gyakran három fejjel jelenik meg, ami olykor állati külsőt ölt: tehenet, lovat vagy kutyát. Sokszor írják le kinézetét kutya formájúnak, és legtöbbször ugató fekete kutyákkal együtt jelenik meg az éjszakában. A kutyákat gyakran használták Görögországban házak, bíróságok őrzésére, így Hekaté és kutyái jelenléte a bejáratoknál nem is olyan meglepő.

Bau

A sumér pantheon anyaistennője, a bőség és az élet úrnője, nagy gyógyító. Gyakran ábrázolták kutya fejjel. Ez valószínűleg azért lehetett, mert őseink hittek benne, hogyha megengeded egy kutyának, hogy megnyalja a sebeidet, akkor azok gyorsabban gyógyulnak. Ma már azért erre vannak biztosabb kutatások.

Anubisz

Szint mindenki ismeri sakál vagy vadkutya fejével. Az alvilág és a holtak oltalmazója, Anubisz vezette át a holtakat a túlvilágra. Ő mérlegelte az ember szívét, hogy vajon beengedhető-e az igaz halottak közé. Az asszociáció már nem ilyen nemes: valószínűleg a temetők és a sírok közelében gyakran látták ezeket az állatokat, hiszen a túl sekélyre ásott sírokat egyszerűen felásták az élelemért.

Coyote

A bennszülött amerikai kultúrában Coyote egy ember alakú, de alakváltásra képes isten, akinek vonásai nagyban emlékeztetnek a prérifarkasra. A leírások szerint legtöbbször trükkös, szeretetreméltó rosszfiú, és állandóan összetűzébe keveredik az egyik északi istennel, Lokival, akivel ugyanakkor sok a közös vonásuk is. Pletykák szerint ő hazudott először a világon.

Solotl (ejtsd Xolotl)

Az azték mitológiában a Kutyaisten, a tűz, a villámlás és a balszerencse istene, a holtak kalauza. Solotl-t gyakran ábrázolják koponyaként, szörnyként vagy kutyafejű emberként. Sok időt tölt az alvilágban, ő irányítja a nap életét, mikor esténként alábukik a horizonton. Annyira fontos istenség, hogy egy kutyafajta is róla kapta a nevét: a Xoloitzcuintle, ismertebb nevén a mezikói meztelen kutya.

Talán ma már nem őriznek halott lelkeket kutyáink, de még mindig méltó pozíciót érdemelnek az életünkben. Jobb, mint az istenek: családtagok.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS