Kézfertőtlenítő házilag

2020 márc 18

A koronavírus terjedésével egyidőben hiánycikké váltak a kézfertőtlenítők. Jelen helyzetben a legjobb, amit tehetünk az immunrendszerünk erősítése mellett, az a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés.

Mivel a boltok polcai teljesen ki vannak fogyva a legtöbb fertőtlenítőből, így érdemes magunknak elkészíteni a szükséges szereket. A hozzávalók megválasztásával ráadásul olyan gélt készíthetünk magunknak, aminek kellemes az illata, nem ragad, és még a kezünket sem szárítja ki.

Az alapja, valamint a fő hatóanyaga az alkohol, ami vírusölő hatással rendelkezik. Bármelyik gyógyszertárban beszerezhetjük, de figyeljünk arra, hogy legalább 70%-os legyen. 81 gramm alkoholba csepegtessünk 30 csepp teafa illóolajat. A teafa a bőrön nagyon erős gyógyító hatást fejt ki, erőteljes fertőtlenítő és gombaölő hatással rendelkezik. Adjunk hozzá 151,5 gramm desztillált vizet. Egy külön edényben 12,5 gramm glicerinbe keverjünk el 2,5 gramm Xantant, ami gélesíteni fogja a fertőtlenítőnket. Erre öntsük rá az elkészült alkoholos folyadékunkat folyamatos kevergetés mellett. Egy tölcsér segítségével töltsük kis tégelyekbe, a fertőtlenítőnk másnapra fogja elérni géles állagát. Természetesen készíthetünk folyékony spray-t is, ez esetben hagyjuk el a xantant. Az antibakteriális hatású illóolajokat tetszés szerint variálhatjuk, csepegtethetünk bele eukaliptuszt, fahéjat vagy akár citromot is. Alo vera gélt is tehetünk hozzá, ami erősen nyugtatja és hidratálja a bőrünket. Felület tisztításához készíthetünk folyadékot, ehhez keverjünk össze 97 gramm alkoholt 30 csepp teafa illóolajjal, és már kész is!

FRISS