Így érd el, hogy a főnököd kutyabaráttá tegye a munkahelyed

2017 okt 4

Nem kutyabarát a munkahelyed, pedig elvileg lehetne az? Kutyás szakértők, köztük a kutyabarát.hu csapattagjainak segítségével összeállt a lista: íme egy kutyabarát munkahely előnyei, mire érdemes figyelni, és hogyan győzhető meg a főnök. 

2017. szeptember 14-én a Cafeteria TREND által szervezett Élmények a munkahelyen konferencián a résztvevő szakértők, munkáltatók részletesen körbejárták a témát. dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd, a kutyabarát.hu egyik alapítója jogi oldalról segítette az ötletelést, míg felelős szerkesztőnk, Vizler-Nyirádi Luca igyekezett szociális oldalról megközelíteni a kérdést.

A kerekasztal beszélgetés további résztvevői voltak Mihály Gabriella, az Emarsys Technologies Kft. Communications Managere és Misinszki Ákos, az Insomnia Reklámügynökség ügyvezető igazgatója – az Insomnia Reklámügynökség 2016-ban elnyerte nálunk az Év kutyabarát munkahelye közönségdíját. Horváth-Tóth Boglárka Klicker Consulting alapítója és Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője kutyás szempontból segítette a beszélgetést.

Munkáltatói előnyök

– Az egyik legjobb érv, hogy: MIÉRT NE? Jogi oldalról nincs külön szabályozás a kutyabarát munkahelyekre. Ahol tehát ezt külön törvény nem tiltja, ott a munkáltatónak lehetősége lesz nyitni ebbe az irányba.

– A közvetett előnyök közt első számú helyen szerepel, hogy a kutyás munkavállaló kevésbé stresszes. Mivel felelős gazdaként a kutya időbeosztására különösen figyelnie kell, ezért a munkaidejét is hatékonyan osztja be. Vizler-Nyirádi Luca, a kutyabarat.hu felelős szerkesztője szerint ezért sem fenyegeti a munkáltatókat az a veszély, hogy a kutyás munkatársaknál a kutya jelenléte a munka rovására menne. Sőt, bizonyítottan több profitot termelnek.

– A kutyák jelenléte megfelelő keretek közt rendkívül pozitívan hat a munkahelyi légkörre.

– A közvetetlen előnyök közt a munkáltatóknál a vonzó munkaerőpiaci helyzet is szóba került. Gyakran előfordul, hogy a kutyás munkatárs hozza az új munkavállalókat, pályázókat az ismeretségi köréből.

Az első lépések

– Munkáltatói oldalról célszerű a bevezetés előtt megvizsgálni azt, a munkavállalói igényeket, ellenérzéseket.

– Amennyiben van igény egy ilyen fejlesztésre érdemes fokozatosan haladni. A munkáltató meghatározhatja, hogy mely napokon, milyen időszakban érkezhetnek kutyák a munkahelyre. Lehet erre egy kijelölt tér, vagy speciális munkahelyek, munkaállomások, ahol a kutyások dolgozhatnak, ha kutyával érkeznek

– Akár próbahónapot is engedélyezhet a cég, hogy lássa a hatásokat, problémákat. Horváth-Tóth Boglárka Klicker Consulting alapítója, vezető trénere szerint a kutyák számára is hasznos lehet ez a próba időszak, hiszen a gazdi sem tudhatja előre, hogy miként viselkedik a kutyája a munkahelyi környezetben.

– Szociális oldalról a kutyás és kutya nélküli munkatársak bevonásával ki kell alakítani egy olyan belső szabályrendszert, amelyet be kell tartani a munkahelyen. Vizler-Nyirádi Luca a kutyabarát.hu felelős szerkesztője szerint a munkáltatói szabályok megalkotásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, vagy viseli el a közelségüket.

Elvárások a gazdákkal szemben

– A kutyabarát munkahelyek sikerének egyik kulcsa a felelős, kutyáját jól ismerő gazda. Emellett – ahogy dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd megjegyezte – a gazda polgárjogi és büntetőjogi felelősséggel is tartozik a kutyája által okozott károkért.

– Fontos szabály, hogy kerüljük a munkavállalókat, ügyfeleket zavaró viselkedést.

– Alapvető elvárás, hogy a kutya rendelkezzen a szükséges oltásokkal, és az ezt igazoló oltási könyvet a gazda tartsa is magánál.

Hogy alakítsuk ki a megfelelő helyet neki?

– A kutya megfelelő elhelyezéséhez célszerű a munkahelyen kialakítani számára egy nyugodt, védett, fal melletti helyet, melyet saját pokrócával, játékával tehetünk otthonosabbá, megmutatva a kutyának is, hogy ez a helye.

– A gazdáknak érdemes előre felderíteni a kutyák lemozgatására alkalmas helyet és az oda vezető utat.

Sokat segíti a kutyák lemozgatását a speciálisan erre kialakított helyek.

– Nagyobb létszámú kutyát fogadó munkáltató esetén kifizetődő lehet kültéri vagy akár beltéri kutya játszótér kialakítása, hiszen így hamarabb, fáradtabb kutyával térnek vissza a munkatársak munkába – említette a világ TOP kutyabarát munkahelyeit követendő példaként Vizler-Nyirádi Luca.

Elvárások a kutyákkal szemben

– A kutyabarát munkahelyre érkező kutya legyen nyugodt jól szocializált, szobatiszta.

– Vegyük figyelembe, hogy nem minden kutya alkalmas arra, hogy a munkahelyen töltse a napjait.

– Ha a munkáltató esetleg bizonytalan abban, hogy a munkatársai kutyái alkalmasak-e az előttük álló változásra, akkor kutyák képzésével foglalkozó szakemberekhez fordulhatnak – említi Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője.

Mire kell figyelnünk, amire talán nem is gondolnánk

– Mihály Gabriella a gyakorlati tapasztalatok alapján külön felhívta az Élmények a munkahelyen konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy az üvegajtók, üvegfalak sok esetben nem érzékelhetők a szabadon mozgó kutyák számára. Így célszerű a hirtelen, kontroll nélküli találkozásokat elkerülni, vagy a kutyás területen lévő üvegajtókat, felületeket láthatóvá tenni.

– Természetesen a kutyák jelenléte eddig szokatlan szennyeződéseket (szőr, nyál) is eredményezhet, amire mind a takarítás, mind a berendezés oldaláról érdemes előkészülni.

Összefoglalva: kelleni fog ez a lista, egy jó munkahelyi közösség, egy kis önbizalom az újításra és egy nyitott főnök, hogy egyre több kutyabarát munkahelyünk legyen itthon.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS