Időjárás-előrejelzés 

    Budapest, 2018. január 23., kedd (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Anticiklon alakítja az időjárást a kontinens délnyugati területein. A legtöbb napsütés ennek köszönhetően a Pireneusi-félsziget környékén van, emellett ott mérik a legmagasabb nappali hőmérsékletet, Spanyolország délkeleti részén helyenként 25 fokig is felmelegszik a levegő. Európa északkeleti részén hideg, sarkvidéki levegő helyezkedik el. Skandináviában és az orosz határvidéken kifejezetten hideg az idő, napközben csak -10, -15 fokot, sőt helyenként -20 fokot mérnek. Ciklon örvénylik középpontjával Izland térségében, ami változékony, szeles időt okoz az északnyugati országokban, ahol többnyire erősen felhős az ég, több helyen esik az eső. A Közép-Európán átvonult ciklonális hullámok az Alpokban jelentős havazást okoztak, a hegység északnyugati részén több helyről jelentettek 50-70 mm 24 órás csapadékösszeget. A Kárpát-medencébe szerda estig a kontinens északnyugati részén örvénylő ciklon előoldalán enyhébb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:
————————————————–
Éjjel egyre nagyobb területen képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, ezeken a tájakon hószállingózás, a Dunántúlon szitálás, ónos szitálás nem kizárt. Szerdán délen és nyugaton változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számítani lehet, máshol sok lesz a felhő rövid napos időszakokkal. Az Északi-középhegység térségében túlnyomóan borult lesz az ég, és elsősorban ott alakulhat ki gyenge havazás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon szerdán a déli szél átmenetileg megerősödhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul, de északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 1 és 6 fok között várható, de délnyugaton pár fokkal enyhébb, északkeleten hidegebb lesz az idő.

kf \ bil \ bdó

MTI 2018. január 23., kedd 15:46