Dolgok, melyek Alzheimer-kórhoz vezetnek

2017 dec 12

Régóta ismert, hogy ha az agyban bizonyos toxikus fehérjék rakódnak le, az Alzheimer-kórt okozhat. Az viszont még további utánajárást igényel, hogy mi okozza ezeknek a fehérjéknek a felhalmozódását. A betegséggel kapcsolatban folyamatosan zajlanak a kutatások, és egyre többet tudunk arról, mi minden növelheti a kialakulásának rizikóját.

Szorongásoldók szedése
Bizonyos gyógyszerek, amelyeket leginkább álmatlanság, illetve szorongás kezelésére használnak, hosszú távon szedve megnövelhetik az Alzheimer-kórkialakulásának esélyét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valakinek olyan jellegű lelki, mentális zavarai, alvásgondjai vannak, amelyek tartósan ilyen jellegű gyógyszeres kezelést igényelnek, az mindenképpen válasszon valamilyen kiegészítő kezelést is – meditációt, terápiát.

Többszörös fejsérülés
Azoknak, akiknek életük folyamán többször is volt fejsérülésük, agyrázkódásuk, szintén azok közé tartoznak, akiknek nagyobb az esélye arra, hogy Alzheimer-kórosak legyenek. A legtöbben az ilyen esetekben gond nélkül felépülnek, de vannak olyanok is, akiknél a sérült szövetek gyulladása krónikussá válik. Ilyenkor pedig megnő az esély a káros fehérjék lerakódására is.

Meglepő dolgok vezethetnek az Alzheimer-kór kialakulásához

 

Rendszeres alváshiány
Ha valaki tartósan, akár éveken át nem alszik eleget, annak az fizikai és mentális egészsége is számos fronton meg fogja ezt sínyleni. Gondok lehetnek a teljesítményével, a nemi életével, a súlyával, a vérnyomásával, a szívével – és arra is megnő az esélye, hogy Alzheimer-kórja legyen. Az Alzheimeresek körében szintén gyakoriak az alvászavarok, de azt még vizsgálják, hogy tünet, vagy inkább kiváltó ok. Az mindenesetre biztos, hogy a krónikus alváshiány a testet és az agyat is nagy fokú stressznek teszi ki, és azt is gátolja, hogy az agyból kiürülhessenek a toxikus anyagok, hiszen ez általában alvás közben történik.

Magány
Több kutatás is talált már összefüggést a demencia és a szociális inaktivitás között. Azoknál a felnőtteknél, akik sokat vannak egyedül, és nem élnek társasági életet, több, mint másfélszer nagyobb a súlyos szellemi leépülés, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS