Beszéljünk az egészségről!

2019 okt 4

A tiszta ivóvíz nagyköveteként szívesen foglalkozunk az egészséggel kicsit tágabb értelemben is. Nemcsak, hogy szívesen – valamennyire feladatunknak és küldetésünknek érezzük.

Hiszen fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű és minőségű vizet igyon. De ez csak egy része a teljes képnek. És átfogó egészségtervvel ugyan nem szolgálhatunk, de adunk néhány nézőpontot. Ezekről már sokszorosan bebizonyosodott, hogy működnek, ettől függetlenül csak azt kérjük a Kedves Olvasótól, hogy fontolja meg őket. Aztán, ha hihetőnek tűnnek, próbálja ki és győződjön meg róla, hogy valóban igazak-e. Mert végső soron ez számít.

Maga az alapgondolat rendkívül egyszerű. Annyira, hogy talán éppen emiatt hajlamosak vagyunk nem gondolni rá. Az életben gyakran megesik, hogy a válaszok egyszerűek. Mi viszont annyira valami bonyolultat keresünk, hogy elsiklunk az egyszerűség felett. Ezzel kapcsolatban mintegy csak zárójelben jegyezzük meg: ha odafigyelünk rá, észrevehetjük, hogy minél rosszabb állapotban van valaki lelkileg, mentálisan, annál inkább hajlamos a bonyolultságra és annál nehezebben viseli az egyszerűséget. De megfigyelhetjük ennek az ellenkezőjét is, a nagyon kiegyensúlyozott embereknek világos, jól követhető és könnyen megérthető nemcsak a kommunikációja, a gondolkodása is.

Úgyhogy nézzük az egyszerűséget! Az emberi test egy rendszer. Nagyon összetett, nagyon sok funkcióval bíró rendszer, ami egy nagyobb rendszeren belül próbál működni. Ezt a nagyobb rendszert nevezzük életnek, ez az ember környezete. Egy rendszernek pedig mindig van valamilyen ritmusa. Gondoljunk csak a nappal és az éjszaka vagy az évszakok váltakozására! Egy rendszer mindig követ valamilyen ritmust és amikor ez a ritmus megbomlik, az egyfajta működési zavar a rendszer működésében.

Az emberi testnek is megvan a maga ritmusa. Az evésnek, a pihenésnek, a légzésnek, a szívverésnek és a keringésnek – a sort pedig még hosszan folytathatnánk. Ez a ritmus néha felborul, például olyankor, ha rohanni kell a buszra. Az ember levegő után kapkod, a szíve kalimpál, esetleg még az oldala is elkezd szúrni. A ritmus felborult. De aztán, ahogy megnyugszik, lecsillapodik a légzése, a szíve is újra a megfelelő tempóban ver – vagyis visszaáll az eredeti ritmus.

Ha nagyobb távlatban szemléljük az életet, ugyanezt fogjuk látni. Az embernek van napi ritmusa, heti ritmusa, havi ritmusa és így tovább. Persze időnként ezek is felborulhatnak. Ami egyáltalán nem baj, ha aztán van lehetőségünk visszatérni a normális ritmushoz. De mi van akkor, ha állandósul a ritmus felborulása? Röviden: baj. Egy idő után a szervezet megsínyli ezt a ritmustalanságot és már nem lesz képes ezzel szemben fenntartani a saját belső ritmusait. Ebből alakulnak ki a betegségek.

Manapság az ember gyakran találja egyfajta összevisszaságban magát. És ha nem figyel oda rá, akkor egy idő után hajlamos lesz ezt az összevisszaságot saját maga is gerjeszteni. Összevissza pihen (vagy éppen nem), összevissza eszik, összevissza iszik (de leginkább nem), összevissza végzi a feladatait. Egy rendszer pedig nem tud hosszabb ideig összevisszaság közepette rendszerként működni. Előbb vagy utóbb, de az összevisszaság behatol a rendszerbe és elkezdi felborítani a saját ritmusait.

Amikor az egészség megőrzéséről vagy javításáról beszélünk, rendszerint a táplálkozás és a testmozgás kerül szóba. Ezek tényleg nagyon fontos tényezők. De legalább ennyire fontos a ritmus. Ha pedig ennyire fontos, akkor tisztázzuk, mit is jelent! Nagyon egyszerűen, a ritmus szabályos váltakozás. Vagyis ahhoz, hogy ritmusról beszélhessünk, kell a váltakozás és kell az, hogy ez valamennyire szabályos, szabályszerű legyen. Jó példa erre a munka és a magánélet váltakozása. Ahol a kettő nagyon egybemosódik, ott eltűnik a ritmus. De eltűnik olyankor is, ha a váltakozás túlságosan szabálytalan.

Meglepően sokat tehetünk az egészségünkért azzal, ha megpróbáljuk minél rendezettebbé tenni az életünket. Azzal, hogy rendszeresen pihenünk, azzal, hogy rendszeresen eszünk és iszunk, azzal, hogy megpróbáljuk minél jobban megszervezni a feladatainkat. Ez néha embert próbáló feladat, de megéri az erőfeszítéseket. És sokat segít, ha az egészségre úgy tekintünk, mint egyfajta rendre. Ha nagyobb rendet akarunk ott bent, akkor tegyünk nagyobb rendet magunk körül is! A józan észen, higgadtságon, tolerancián alapuló rendnek meglepően jó hatásai vannak. Persze egészséget vagy gyógyulást nem ígérhetünk senkinek. De meglepődni sem kell, ha mégis bekövetkezik.

Keresse a termékeket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
www.markunion.hu
markunion@markunion.hu
8800 Nagykanizsa, Vár u. 5.

 

Kérjen ingyenes próbalehetőséget a 06-70/6300-336-os telefonszámon!
Az egészsége egy pohár vízzel kezdődik!

FRISS

Mit hoz a Bivaly éve?

Mit hoz a Bivaly éve?

A kínai asztrológia a holdévben méri az időt, ez jellemzően később kezdődik, mint a nyugati napév. Az ide fordulón a Fém és a Bivaly évébe léptünk át, ami...