A szilveszter nem buli a kutyádnak

Az év utolsó estéjét az emberek többsége ünnepléssel tölti, folyik a pezsgő, fő a virsli és durrognak a petárdák és a tűzijátékok. A kutyáinknak viszont ez utóbbiak rémálomba illőek. Éppen ezért a legtöbb kutya szilveszterkor tűnik el. A felelős kutyatartó már most megkezdheti a felkészülést. 

Az első dolog, hogy legyen mikrochip a kutyában. Ez ugyan már több éve törvényileg kötelező, de sok kutyában még mindig nincs. Ez egy egyszeri, pár ezer forintos költség, viszont nagyon sokat. Ugyanis 10 chipes kutyából 9 hazakerül!

De csak akkor, ha a gazdi adatai be is vannak regisztrálva, ami az állatorvos feladata. A tulajdonos neve és címe kötelező adat, de a telefonszám nem, ezért ez sokszor el is marad. Pedig egy mentés során ez a legfontosabb.

A tavalyi évben egy másik probléma is felmerült sokszor, mégpedig, hogy a chip adatai elavultak.Már más a gazdi, vagy elköltözött, esetleg telefonszámot cserélt. Ezeket az adatokat fontos mindig aktualizálni, vagyis az oltási könyvvel elmenni az állatorvoshoz, akinek a módosításokat térítésmentesen kell elvégeznie. A kutyát emiatt nem kell vinni. A chip regisztrációjának meglétét mi is tudjuk ellenőrizni a petvetdata.hu oldalon, de azt módosítani csak állatorvos tudja.

Jó szolgálatot tehet még, ha a kutya nyakörvére teszünk egy bilétát, rajta a telefonszámunkkal. Nem mindig van a megtalálónál chipolvasó, de mobiltelefon szinte mindig.

Szilveszter hetében fokozottan figyeljen mindenki a kutyára. Ha kinti kutya, akkor december 30. és január 3. között engedje beestére a házba, a garázsba, egy fészerbe, vagy olyan helyre, ahol védve érezheti magát, és be lehet zárni. Ha lakásban él a kedvenc, akkor ugyanezen időszakban csak pórázonsétáltassa. Ha a kutya bepánikol az erős hangoktól, akkor az állatorvossal egyeztetve kérjünk neki természetes alapú nyugtatót.

Ha pedig mégis megtörtént a baj, akkor minél előbb posztoljuk ki a közösségi hálóra. Mindenképpen rakjunk ki egy jó fotót a kutyáról, írjuk le az elvesztés idejét és helyét, adjunk meg telefonszámot, valamint állítsuk nyilvánosra a posztot. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalán önkéntesek töltik fel az elveszett vagy talált kutyák és macskák képeit és adatait. Érdemes követni az oldalt, mivel idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, és több hasznos információt osztanak meg a szerető gazdikkal. Az oldal mögött a szilveszteri időszakban olyan önkéntesek állnak, akik vagy szerkesztőként az oldalt frissítik, vagy koordinátorként hívják a megtalálót/elvesztőt, az önkéntest, aki kimegy a kutyához, chipszámot kérdeznek le, és jó esetben hívják a gazdit, vagy rosszabb esetben helyet keresnek a kutyának.

Mindemellett van még egy naprakész adatbázis, ami azokat az állatvédőket tartalmazza, akik az év utolsó napján bulizás helyett állatokat mentenek. Ide mindenki önként jelentkezik, és adja meg, mit vállal, valamint az adatait, hogy el lehessen érni (chipolvasók, petvetdata hozzáférők, ideiglenes befogadók, helyszínre kiszállók stb.).

 

Idén, remélem, kevesebb dolgunk lesz, és a felelős gazdik időben felkészülnek, hogy kutyájuk biztonságban legyen, amíg ők megünneplik az év utolsó napját.

Forrás: kutyabarat.hu