A székrekedés (obstipatio vagy constipatio)

2020 jan 16

 A funkcionális székrekedés nyilvánvaló szervi ok nélkül jelentkező székelési nehezítettség vagy székelési képtelenség. A pontosabb diagnózis felállításához a Thompson-, illetve Római III. kritériumrendszert használjuk.

Ennek alapján annál a személynél beszélhetünk székrekedésről, akinél a megelőző 1 évben 3 hónapon keresztül az alábbiak közül rendszeresen kettő, vagy több tünet lépett fel a székletürítés során: minden harmadik vagy negyedik székletürítésnél erőlködni kell a széklet kiürítéséhez, vagy minden harmadik vagy negyedik székletürítésnél kemény széklet ürül, vagy minden harmadik vagy negyedik székletürítés alkalmával előfordul, hogy a széklet egy része nem képes távozni, vagy a páciensnek heti három alkalomnál kevesebbszer van spontán széklete.

A székrekedés kellemetlen tüneteit sokan megtapasztalták, de az emberek többsége csak átmenetileg. Gyakori például, hogy utazáskor, idegen helyen megváltozik a bélműködés.
Sokkal nagyobb gondot okoz, ha tartósan vagy visszatérően jelentkezik.

A krónikus székrekedés valódi civilizációs betegség. Idős korban sokkal, csaknem kétszer gyakoribb. Nyugat-Európában a hatvan év fölötti lakosság 30 %-a érintett, és ez a százalékos arány csak egyre növekvő tendenciát mutat. A nők körében gyakoribb kórkép és átmenetileg a várandósság is hajlamosít rá.

A székrekedés hátterében különböző okok állhatnak, mint a mozgásszegény életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya és a rostszegény étrend, a stressz, a székelési inger elnyomása illetve a terhesség.

A fentiek mellett számos betegségek is okozhat szorulást mint például az  aranyeresség, a végbélrepedés, a pajzsmirigy alulműködés, a cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn betegség), a Parkinson kór, a Sclerosis multiplex és különböző gyógyszerek mellékhatásaként (mint pl: vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, savkötő gyógyszerek) is felléphet.

A székrekedés bármely életkorban jelentkezhet. Gyerekeknél inkább olyankor fordul elő, ha helytelen a táplálkozás, rostszegény az étrend, kevés a mozgás, de sok a stressz. A nyugtalan, kapkodó életmód mellett nehéz helyet biztosítani a nyugodt székletürítésnek – lehetőleg a nap ugyanazon részében. Felnőttek esetén a fokozott stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, a rostszegény étrend és a szükségesnél kevesebb folyadékbevitel egyaránt felelős lehet a kialakulásáért. Kismamáknál a  hormonváltozások következtében lelassul a bélmozgás, az egyre növekvő magzat ránehezedik a édesanya bélrendszerére, ami jelentősen akadályozhatja a székletürítést. Idősebb korosztálynál a  lelassult anyagcsere következtében a székrekedés kétszer olyan gyakran lép fel, mert  öregkorban növeli a kialakulás lehetőségét még az esetleges ágyhoz kötöttség, a már fennálló sokféle krónikus betegség, a gyógyszerek mellékhatásai.

A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása.

A tünetek enyhítése érdekében megpróbálható a különböző, magas rosttartalmú készítményeket rendszeresen fogyasztása. Ezek a természetes étrendi kiegészítők lágyítják a székletet, és ezek mindennap biztonsággal fogyaszthatók. Fontos a mindennapos elegendő folyadékbevitel mivel enélkül,  a rostdús élelmiszerek tovább ronthatják a székrekedést, mert nem tudnak elegendő vizet megkötni és így biztosítani a széklet lazítását.

A rostdús élelmiszerek étrendi bevezetése fokozatosan történjen, így elkerülhető a kellemetlen tüneteket okozó haspuffadás.

Mindemellett javasolható székletlazítók használata is, amely segítségével a széklet meglágyul, és könnyebben halad át a beleken. Átmenetileg lehetséges hashajtók használata. Az étrendi változtatások mellett rendkívűl fontos a napi vagy legalább heti háromszori mozgás bevezetése.

Amennyiben az Ön családtagjai között előfordult vastagbéldaganat, vagy szorulása újkeletű, szorulása fogyással, vérzéssel vagy állandó hasfájással jár, célszerű gasztroenterológusnál jelentkezni.

Jómagam gasztroenterológus és belgyógyász szakorvosként dolgozom. A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Gasztroenterológiai Osztályán gasztroenterológus szakorvosként, az endoszkópos laborban gyomor- és vastagbéltükrözéseket végző szakorvosként tevékenykedem. Emellett, 2019. júniusától újra a Richter Med Egészségügyi Központban működő gasztroentrológiai magánrendelésemen is rendelek.

Korábban a Zala Megyei Kórház Gasztroenterológiai Osztályán dolgoztam szintén gasztroenterológusként.

Fontos feladatomnak tartom a szakmai irányelveken alapuló páciens orientált betegellátást. Gasztroenterológiai vonatkozású kérdések megválaszolására várom a kedves pácienseket a Richter Med Gyógycentrumban!

Dr. Herman Beáta – belgyógyász szakorvos, gasztroenterológus szakorvos
Tel.: 06-70/220-4240

Richter Med – Nagykanizsa, Csengery út 13.
Rendelési idő: kedd 16-17 óráig.

 

FRISS

Mit hoz a Bivaly éve?

Mit hoz a Bivaly éve?

A kínai asztrológia a holdévben méri az időt, ez jellemzően később kezdődik, mint a nyugati napév. Az ide fordulón a Fém és a Bivaly évébe léptünk át, ami...