A legfontosabb most a közösségünk megvédése

2020 márc 19

Eredetileg az volt a tervünk, hogy Balogh László polgármesterrel készülő interjúnk a város céljairól, feladatairól, a különböző korosztályokat érintő kérdésekről szól majd, ahol beszélhetünk a gazdaság lehetőségeiről és az épülő nagy beruházásokról is. A múlt héten azonban rendkívüli jogrend lépett életbe, melynek következtében veszélyhelyzetet rendeltek el, hogy a koronavírus elterjedését mérsékeljék. A polgármesteri interjú előzetes terveit felülírta az élet, ezért a jelenleg aktuális helyzetről és a jogrend következményeiről kérdeztük városunk első emberét.

Mit jelent valójában a város szempontjából a rendkívüli jogrend bevezetése?

A rendkívüli jogrend egyszerűsítve azt jelenti, hogy ebben a különleges veszélyhelyzetben a kormányzatnak gyorsan és szakszerűen kell intézkedéseket meghoznia, rendeletek formájában, ahol nincs idő minden politikai fél meghallgatására, az esetleges nézőpontok és vélemények ütköztetésére, bizottsági és egyéb fórumok összehívására. Hanem egy ilyen rendkívüli időszakban csak a szakembereknek és az érintett területek vezetőinek meghallgatására, szakvéleményük gyakorlativá tételére van elegendő idő, mert szinte mindig azonnal kell lépni. Így a kormányzat lényegében rendeletek útján kormányoz jelenleg, felfüggesztve sok eljárásrendet. Mindez az emberek minél nagyobb védelmét szolgálja, a gyors és felelős intézkedések meghozatalát. Jelenleg a kormányzat a szakemberek tudására, tapasztalatára és véleményére alapozva hozza meg a döntéseit, melyek kormányrendeletek formájában néhány óra alatt intézkedéseket rögzítenek, alapul szolgálva minden település számára. Azonban sok olyan eset is előfordul, amikor a városoknak van döntési joga, hiszen sok kérdésre helyben találhatjuk meg a legjobb megoldásokat. Jelenleg a kormány a rendelek eszközével biztosítja a rendet, a városok pedig a polgármester vezetésével, az ő rendelkezései révén működik. Ezáltal most Kanizsán számos olyan döntést kell meghozni sürgősen, melyeknél a szakemberek kivételével nekem sincs időm az egyeztetésekre. Egycsatornás kommunikáció zajlik, tehát csak a hiteles, a kormánytól származó információk érvényesek, helyben pedig kizárólag a polgármester a tájékoztatás fókusza a mostani időszakban. Én folyamatosan megteszek minden tőlem telhetőt, tájékozódom a szakemberektől, és minden közösségünket érintő információt azonnal megosztok az emberekkel.

Egy ilyen állandóan változó környezetben mik a legfontosabb sarokpontok most?

Elsőként a nagykanizsai emberek egészségét és biztonságát említem. Minden rendelkezés és utasítás az ő érdeküket szolgálja. Sokan vetik fel, miért csak fokozatában történnek a szigorítások országosan, és így nálunk is. Fontos azonban látni, hogy az egészség mellett és után a családok alkalmazkodását, lehetőségeit is figyelembe kell venni, hogy miként tudják megoldani a gyermekeik őrzését, felvigyázását, és hogyan tudják a munkájuk mellett kezelni életük más fontos kérdéseit. Hiszen a munka megőrzése, a nélkülözhetetlen bevételek megtartása sokaknak létkérdés, főleg hosszútávon. Így a döntéseknek figyelembe kell venni mindezeket is.

Bár az intézkedések megváltoztatják mindennapjainkat, türelmet, higgadtságot és körültekintést kérek. Egymást kell most mindenkinek segíteni, támogatni, megtalálni a legjobb megoldást, mert nem feledhetjük, jelenleg minden élethelyzet, rendelkezés és irányelv pillanatról pillanatra változhat, amikhez alkalmazkodnunk kell, és bizony néha kellemetlen helyzetek is keletkezhetnek. Ezeket is el kell tudnunk fogadni. Ezért is hangsúlyozom, hogy mindig az aktuális információkra hagyatkozzon mindenki, a kormányzat hivatalos forrásaiból tájékozódjanak, nálunk Kanizsán pedig a polgármester és a város hivatalos közösségi oldalán találják meg ezeket. Folyamatosan frissítjük és tájékoztatjuk a város lakóit ezen felületeken.

És ami talán a legfontosabb most: maradjon otthon mindaz, aki ezt megteheti. Az otthonmaradás a leghatékonyabb mód a járvány terjedésének lassítására. És az otthonmaradás valóban azt jelenti, hogy nem hagyjuk el otthonainkat, nem lépjük át a küszöböt. És kérek mindenkit a felelősségteljes viselkedésre, mert most mindannyian vizsgázunk önmagunk és embertársaink közös védelméből, szolidaritásból és segítőkészségből. Vigyázzunk egymásra, idős hozzátartóinkra.

FRISS