Sürgető helyzet: Gazdasági hátrányt okozhat a digitális készségek hiánya

2024 okt 10

Nemzetközi konferenciasorozat hozhatja közelebb a technológiát alkalmazó és szolgáltató cégeket

Az uniós átlag alatt teljesít Magyarország az Európai Unió legutóbbi jelentése szerint a digitális készségek terén: a honi lakosság mindössze fele rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami valamivel elmarad az uniós átlagtól és messzi célnak tűnik az évtized végére kitűzött 80 százalék. A megoldás azonban sürgető, hisz gazdasági hátrányt okozhat a lemaradás.

Világszerte kongatják a vészharangot, miszerint az elkövetkező időszakban drasztikusan fel kell gyorsítani a digitális képességek oktatását, nem csupán az iskoláskorú gyerekek, de minden korosztály számára. A kis- és közepes vállalkozásokat pedig a digitalizáció irányába kell elmozdítani, mert a termelékenység alacsony hatékonysága miatt elveszíthetik a versenyképességüket. Az Európai Unió digitalizációról szóló DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése szerint Magyarország esetében kiaknázatlan a digitális potenciál, ami mindenképpen változtatást igényel. A lakosság digitális képességeit a tervek szerint az évtized végére 50 százalékról 80 százalékra kellene feltornázni. A lemaradás súlyos következményekkel járhat, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV-k) esetében, ahol a versenyképesség és a növekedés elengedhetetlen feltétele a digitalizáció és az innováció.

A digitalizációs hiányosságok csökkentik a cégek alkalmazkodóképességét a hirtelen változások okozta helyzetekben, és lemaradást okozhatnak az olyan globális trendekkel szemben, mint a mesterséges intelligencia, a robotizáció, vagy az automatizáció. Azok a KKV-k, amelyek nem képesek lépést tartani a technikai fejlődéssel, súlyos gazdasági hátrányba kerülhetnek, valamint elveszíthetik versenyképességüket az egyre nemzetközibb piacokon.

Rendezvények és fórumok jelenthetik a megoldást a fejlődés elősegítésére

A technológiai és digitális problémák kezelésében nagy szerepe lehet az olyan rendezvényeknek, mint a TechDays Hungary, amely lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a legfrissebb technológiai fejlesztésekbe. A több napos előadás-sorozat egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, hisz hasonló méretű és kaliberű nemzetközi eseményre itthon még nem került sor. A program különleges alkalom arra, hogy a technológia világában jártas szakértők és vállalkozások találkozhassanak egymással, eszmét cserélhessenek, valamint új megoldásokat fedezhessenek fel. Az első TechDays Hungary-n szeptember 30. és október 8. közt több mint ezer résztvevő vett részt a világ minden tájáról, több mint egy tucat országból, és több mint száz előadó osztotta meg tapasztalatait és ismereteit.

„A TechDays Hungary több mint egy egyszerű konferencia: platformot biztosít a magyar és nemzetközi cégek számára, hogy egy helyszínen találjanak válaszokat a technológiai kérdéseikre, valamint információt kapjanak a legújabb fejlesztésekről és innovációkról. Az esemény fókuszában a digitalizáció áll, ami különösen fontos a magyar vállalkozások számára, akiknek most van lehetőségük új technológiák adaptálására és ezzel együtt versenyelőny szerzésére. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az MBH Bank állt a rendezvény mellé mint Prémium Partner, amelynek Fintechlab-je az elsők között teszteli a hazai piacon a legújabb pénzügyi megoldásokat” – fejtette ki az alapító főszervező Személyi László technológiai tanácsadó, a Future-Now vezető partnere.

Az MBH Bank fontosnak tartja saját, közel 10 ezer fős munkatársi csapatának edukációját is, ezért indította útnak 2024, szeptemberben a School of Innovation pénzügyi innovációs szakmai képzési programot. A program célja, hogy támogassa a belső kultúra fejlődését, segítsen bővíteni az innovációs ismereteket és közösséget formáljon. A részvétel minden kolléga számára nyitott – nincs előfeltétel, csak a kíváncsiságra és nyitottságra van szükség. A képzés célkitűzése, hogy segítse a résztvevő kollégákat a legújabb innovációs és design módszertanok megértésében, valamint a pénzügyi innovációs trendek megértésében. A programot az MBH Bank egyik elődbankja, az MKB Bank az MKB Fintechlab-el közösen hívta életre 2021. tavaszán a Változásmenedzsment Akadémia részeként, és az elmúlt három évben több, mint 400 kolléga vett részt a képzésen.

A 3 hónapos programsorozat alatt olyan témákat dolgoznak fel, mint a bankolás jövője, a legfrissebb pénzügyi trendek, a neobankok és fintech óriások kapcsolata, a legújabb üzleti megoldások.

Személyi László szerint az ilyen rendezvények és programok jelentős szerepet játszanak abban, hogy a magyar vállalkozások felzárkózhassanak a nemzetközi szinthez. „A TechDays Hungary remek lehetőség a hazai és külföldi cégek közti üzletkötésre, miközben megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és trendekkel, és így növelhetik versenyképességüket a globális piacon. A rendezvényen bemutatott megoldások és a lefolytatott viták közvetlen hatással lehetnek a vállalkozások digitalizációs stratégiáira, ami hosszú távon gazdasági növekedést eredményezhet” – tette hozzá a szakértő.

Fotók (forrás: TechDays)

FRISS