Csak egy nyalás kell a feledhetetlen élményhez, amit mindig újra akarsz majd!

2024 szept 27

„69” elnevezéssel került piacra egy különleges ital, aminek lelke van. Öntörvényű. Vad. Erőteljes és mégis lágy. Egyszerre tud izgalmas és megnyugtató lenni.

Hogyan született meg a 69 ötlete? – kérdezzük Czapp József ötletgazdát.

Az 50. születésnapom közeledtével egyre gyakrabban tekintettem vissza az elmúlt évtizedek nehézségeire és szép pillanataira egyaránt. Ez az időszak mutatta meg számomra, hogy mennyire fontos az élet minden területén az egyensúly megteremtése. Elkezdett foglalkoztatni, hogy az életem rengeteg történését, mind a pozitívakat, mind a negatívakat, amelyek mind kellettek ahhoz, hogy az legyek, aki ma vagyok, hogyan zárhatnám egy palackba. 69-es születésű lévén kézenfekvő volt egy 69%-os spirit ötlete, amiben az erő és a lágyság tökéletes harmóniát alkotnak egy elegáns kis palackban. Mint a Yin és Yang. Az ellentétek egysége: erő a gyengeségben és gyengeség, gyengédség az erőben. Összeolvadás. Feloldódás.

Miért éppen szilva lett az alapanyag? Mitől különleges ez a gyümölcs az Önök számára?

A szilva évszázadok óta fontos szerepet játszott a magyar pálinkafőzés kultúrájában, és számomra is különleges gyümölcs, hiszen a szatmár-beregi részen, ahonnan származom, hagyománya van a “Nemtudom” szilvának. Kis túlzással mondhatnám, hogy a Tiszával és annak áradásával egyidős. Öntörvényű. Vad. Túlélő. És mégis édes. De nagyon. Ez a fajta szilva gazdag, mély ízvilággal rendelkezik, ami nagyon hangsúlyos tud maradni magas alkoholtartalom mellett is.

Mitől más egy 69%-os alkoholtartalmú pálinka, mint az átlagos erősségű változatok?

Ebben a pálinkában a magas alkoholtartalomban az erő és intenzitás jelenik meg, a szilva aromájában pedig az édesség és lágyság. Mondom, Yin és Yang. A két ellentét között egy finom egyensúlyt kellett létrehozni, hogy a végeredmény ne legyen túl agresszív, hanem harmonikus és kifinomult. Ebben rejlik a 69 különlegessége: egyszerre erőteljes és lágy. Egy valódi ízélmény.

Milyen alkalmakra ajánlaná ezt a pálinkát?

Leginkább olyan alkalmakra, amikor az emberek egyensúlyra és harmóniára és vágynak. Amikor valami különleges történik velük, Vagy épp általuk. Megfeledkezünk róla, hogy az igazi ünnep az, hogy szeretve vagy. Tehát, lehet ez a hétköznapi megérkezések ünnepi itala. Fogyaszd, amikor megérkezel szeretteid körébe. Vagy annak ölelésébe, akit rajongásig szeretsz. Ezekben a helyzetekben, az ital ereje és lágysága egyszerre nyújt élvezetet és megnyugvást.

Hogyan érdemes fogyasztani egy ilyen erős italt?

Lassan, pici kortyokban. Csak egy nyalás! Ahogy a termék szlogenje is ajánlja. Ahogyan szeretnénk, hogy az ünnepek vagy a szép percek esetében lelassuljon az idő, úgy a 69 is akkor tarthat tovább, ha azt lassan ízlelgetjük és minden cseppjét élvezzük.

Hogyan változott az ízvilág a magasabb alkoholtartalom miatt?

Dinamikusabb lett, de mégis megmaradt a egyensúly, amelyre törekedtem. Az erősebb alkohol felerősíti az ízeket, de a szilva lágy édessége ellensúlyozza ezt, így nem válik égetővé. Az alkohol ereje szinte táncra kéri a gyümölcsös ízeket, és ez az összhang az, ami igazán különlegessé teszi.

Van valami különleges eljárás, amit a készítés során alkalmaznak?

A készítés során különösen fontos volt a desztillálási folyamat szabályozása, hogy megőrizzük a gyümölcs természetes karakterét, kiemeljük a szilva gazdag aromáit. Így értük el, hogy a magas alkoholtartalom ellenére is megmaradjon a gyümölcsös karakter. Emellett különösen figyeltünk arra, hogy a legjobb minőségű szilvát használjuk fel, ami meghatározó az ital végső minőségében. És mindennek a végén egy kis hordóztatás még inkább segített abban, hogy különleges kerete legyen a feloldódásnak, egymásba érésnek. Végül mindazt, amit megálmodtunk és megvalósítottuk egy különleges dizájnnal ellátott egyedi üvegbe tettük, hogy a világ minden részén felismerhető legyen. Mert én öt éve kóstolgatom már, épp ideje, hogy mindenkinek ugyanazt jelentse a 69, amit nekem: megismételhetetlen mégis mindig újra vágyott élményt.

Fotók (forrás: Czapp József)

FRISS