Vihar – Romániában csaknem hétszáz fa dőlt az utakra, újabb halálos áldozat

2017 júl 26

Románia-időjárás

    Bukarest, 2017. július 26., szerda (MTI)

Több mint 90 településen volt szükség a katasztrófavédelem közbelépésére Romániában az elmúlt 24 órában, miután heves zivatarok, felhőszakadások pusztítottak az ország csaknem felében. Brailán újabb halálos áldozatot is követelt az ítéletidő.

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) szerda reggeli közleménye szerint 91 településen okozott károkat a viharos szél, lezúdult csapadék. A vihar országszerte 678 fát utakra, autókra, vagy házakra döntött, közlekedési fennakadásokat, jelentős károkat okozva. A kidőlt fák 72  autót és 24 háztetőt rongáltak meg. A hegyoldalakról lemosott hordalék több órára fennakadásokat okozott a Déli-Kárpátokon átvezető DN1 (Brassó-Bukarest) és DN7C (a Fogarasi-havasokat keresztülszelő) országúton.
A legnagyobb pusztítást – a Duna torkolatvidékének közelében fekvő, kelet-romániai – Braila megyében végezte az óránként több mint 80 kilométeres sebességű szél. Itt több mint 500 fát tépett ki a szélvihar, a megyében 44 település maradt villanyáram nélkül.
A Brila megyei Lacu Sarat nevű üdülőtelepen egy 51 éves nőt agyoncsapott egy kidőlt fa, férjét pedig – aki néhány másodperccel korábban már elérte autójukat – súlyos, de nem életveszélyes zúzódásokkal szállították kórházba.
Vasárnap éjszaka a Bihar megyei Csarnóházán (Bulz) egy 36 éves nagyváradi férfi vesztette életét a település kempingjét sújtó szélviharban, amikor autójára, amelyben menedéket keresett, rádőlt egy gyökerestől kitépett nyárfa.

hbl \ kvs

MTI 2017. július 26., szerda 11:31

FRISS