Változott a PB-gázpalackok értékesítésének szabályozása

2017 júl 4

Gazdaság-energia 

    Budapest, 2017. július 4., kedd (MTI)

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gázpalackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, ugyanakkor legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a gázpalackok házhoz szállítása – hívja fel a figyelmet a Prímaenergia Zrt.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásuk szerint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet régóta tiltotta a robbanásveszélyes anyagok üzleten kívüli (házaló) forgalmazását, a jogszabályok ugyanakkor nem tették lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól. Emiatt a komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel és a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók, gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve, házaló kereskedelmet folytattak.
Az új jövedéki törvény szerint július 1-jétől megszűnt a PB-palackok mozgóbolti értékesítése, a törvény kimondja, hogy az országos tűzvédelmi szabályzat szerint PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni. Így végleg ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amelynek során a vásárlók gyakran illegálisan töltött palackokat kaptak.
Az új szabályozás ugyanakkor a fogyasztó megrendelésére végzett házhoz szállítást továbbra sem korlátozza. A legálisan forgalmazó üzletek szállíthatnak ki PB-gázpalackot, ha teljesítik a törvény előírásait, azaz előzetes megrendelésre, a követelményeknek megfelelően felkészített gépjárművel és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottakkal.
A Prímaenergia figyelmeztetett arra is, hogy senki ne vegyen gázpalackot előzetes megrendelés nélkül semmilyen szállítójárműről, mert az nem csak törvénybe ütközik, de komoly veszélyekkel is járhat.
A Prímaenergia az MTI megkeresésére közölte: Magyarországon négy cégnek – Prímaenergia, Mol Nyrt., Flaga Hungária, KEG – van PB-gázpalack forgalmazására engedélye.
A Magyar PB-Gázipari Egyesület adatai alapján a Prímaenergia becsült piaci részesedése 40 százalék körüli. A Mol, a Flaga és a Prímaenergia tagja az egyesületnek, amely a becslésük szerint a magyarországi PB-piac több mint 96 százalékát lefedi.
Az egyesület adatai alapján tavaly a belföldi palackos értékesítés összesen 72 500 tonna volt, ami 6,3 millió eladott palack. A forgalom, a korábbi évek változó ütemű csökkenésével szemben, az utolsó három évben stagnált, illetve minimális mértékben emelkedett.
A Prímaenergia Zrt. tavalyi árbevétele 17,7 milliárd forint, adózott eredménye 460 millió forint volt.

gká \ gry

MTI 2017. július 4., kedd 17:31

FRISS