Torz énkép, testkép- és evészavarok

2021 ápr 11

Napjainkban komoly méreteket öltenek az ún. testképzavarral összefüggő rendellenességek. Jelentőségüket nem csak az adja, hogy a társadalom egyre több tagját érintik, hanem az is, hogy főként a fiatal korosztály van fokozottan kitéve ezeknek a kórképeknek. Ezt nagymértékben befolyásolja a szociális média (egy médiaeszköz, ahol az üzenetet közösségi interakciókon keresztül szórják szét) negatív hatása, illetve az ebből fokozottan nagyobb mértékű személyes lelki bántalmazások.

A testképzavar egy idő után eléri, hogy kevesebbnek érezd magad másoknál. Hogy kövér vagy, hogy takargatnod kell magad, hogy nem ehetsz annyit, amennyit szeretnél és azt, amit megkívánsz, és hogy bármit teszel, nem leszel jobb. Tükörbe nézve teljesen mást látsz, mint ami a valóság. Ez pedig minél jobban belemegy a fejedbe, annál nehezebben tudsz kigyógyulni ebből az állapotból. Ezt nevezzük testképzavarnak, ami gyakran evészavarral párosul. Egy 2005-ben készült amerikai felmérés szerint a középiskolások 45.6 százaléka próbálkozott már a fogyókúrával, és amellett, hogy ez főleg a lányokra jellemző, a fiúk 29.9 százaléka is fogyókúrázott már legalább egyszer. Ugyanakkor, a középkorú nők esetében is egyre gyakrabban jelennek meg étkezési rendellenességek. Sokan sajnos észre sem veszik azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy közelítenek valamilyen pszichés megbetegedés felé, mire tudatosul bennük, akár életre szóló probléma alakulhat ki és az sem kizárt, hogy az illető belehalhat ebbe a betegségbe.

Lássuk, mit értünk testképzavarral összefüggő rendellenesség alatt:

Anorexia: Az anorexia elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek – noha kórosan soványak – valójában nem vesztik el az étvágyukat. Akik ebben szenvednek, látható soványságuk ellenére folyamatosan attól rettegnek, hogy elhíznak. Általában a környezet tiltakozása ellenére túlsúlyosnak tartják magukat, vagy pedig úgy érzik, hogy valamelyik testtájuk túl kövér. Sok esetben a teherbe esés lehetősége és a havi vérzés egyaránt elmarad. A betegség lefolyása lehet egyenletes, de megjelenhet időszakosan is, gyakran válik krónikussá és legsúlyosabb formájában az életet közvetlenül is veszélyeztetheti.

Bulémia: Ez egy falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel elfogyasztására képes. Ez elhízáshoz vezet, ezért a beteg önmagát hánytatja, hashajtókkal vagy eltúlzott fizikai aktivitással él. Hányás után a beteg ismét szenved, az evési kényszernek csupán néhány óráig tud ellenállni, majd ismételten étkezik, és önmagát hánytatja. Az önhánytatások következményeként kophat a fogzománc, a fültőmirigy megnagyobbodhat, a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat, de szívritmuszavar is kialakulhat.

Orthorexia: Ebben a betegségben szenvedő emberek az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. A beteg teljes életvitele az étkezés köré szerveződik és mindennél fontosabb lesz a megfelelő minőségű és tisztaságú élelmiszer beszerzése, elkészítése. Nem esznek húst, állati zsiradékot, tejtermékeket, cukrot, tojást, sót, fűszereket, mellőzik a koffeint, alkoholt, vezetékes vizet vagy bármi mást, amiről azt gondolják, hogy egészségtelen. A valóság viszont az, hogy szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.

 

Minden ilyen zavarra jellemző a megszállottság és a kényszeresség, a szociális elszigetelődés, ám fokozott megfelelési vágy, illetve a beteges lelkifurdalás jelentkezik a hibás viselkedés elhagyása esetén. Ilyen viselkedészavar például az Anorexia és a Bulimia is. Ha környezetedben látsz erre utaló jeleket, jelezd egy szakembernek, aki jártas az evési zavarok leküzdésében. Tudatosítsad magadban, az ebben a betegségben szenvedőnek segítség kell nem elutasítás és kirekesztés. Légy türelmes, szólj családjának, mert ebből a betegségből ki lehet gyógyulni.

 

Sz.N.Zs.

 

F.I.

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/10712/a-testkepzavarok

https://mashogy.hu/kihez-forduljak-eveszavarral-valoban-meg-lehet-gyogyulni-ugy-igazan/

 

FRISS