TÖRÖK TIBOR – 30 év emlékére, avagy a „Szuperinfó elsői”

2021 okt 12

Így indult a Szuperinfó Nagykanizsán

Török Tibor útja az újságíráshoz, igencsak kacskaringósan indult. Az Egyesült Izzó Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozójaként, azon belül könyvtárosként dolgozott, amikor átvette az amerikai tulajdonos a céget. Ekkor behívatta magához az igazgató és azt mondta neki; „Tibor, mostantól te írod a gyárújságot, hisz ki tudna jobban írni, mint egy könyvtáros?” – Így indult el az újságírás útján Török Tibor, az egykori Szuperinfó tördelő- szerkesztője, és fotósa, később pedig társtulajdonosa. Vele beszélgettem a kezdetekről, megkértem, meséljen nekem néhány történetet, élményt, amiket átélt a Szuperinfóban eltöltött 25 év során.

Állandó munkája mellett fáradhatatlanul audiodidakta módon tanult bele a szerkesztés és tördelés fortélyaiba, ami akkoriban még kezdetleges technológiákkal készült, mégis azt mondja, bár a mostani modern szerkesztői programok könnyítik a munkát, ő mégis a régivel szívesebben dolgozott. Nevéhez fűződik az első színes újság megjelenése 5 évvel az újság első megjelenését követően, ami akkor még ritkaságszámba ment. Sokan mondták neki, nem tud színes újságot létrehozni, ám ő bebizonyította, ha valamit igazán akar az ember, azt meg is tudja valósítani.

– Celldömölkön volt az újság nyomtatása, és annyira nagy volt a bizonyítási vágy Tiborban, hogy végig idegeskedte az oda vezető utat. Mondtam is neki, ne izguljon, újság így is, úgy is lesz, ha nem sikerül, nem kell senkinek megtudnia, hogy megpróbáltuk. – Emlékszik vissza Rudolf Tamás a Szuperinfó tulajdonosa. – Az újság sikeres lett, igaz, először csak a fele lett színes, de ez akkoriban hatalmas dolognak számított. Aztán fél év múlva a nyomdatechnika változása magával hozta a színes nyomtatás újabb és szebb változatát.

Tibor a 25 év alatt, amit az újságnál töltött, rengeteg emléket és élményt élt át, mint például a továbbképzések, az első asztali naptár vagy a könyvek készítése, melyek megjelenésében mind kulcsemberként vette ki a részét. – Az első asztali naptár készítése meghatározó élményeim egyike. Akárhogy magyaráztam hogyan képzelem el, hol szerepelnének a hirdetők, egyszerűen a munkatársaim nem tudták elképzelni ezt a naptár dolgot. Így hát leültem és készítettem egy példányt a számukra, ami szerencsére nagy sikert aratott a csapat körében és azóta is minden évben elkészül a Szuperinfó naptár.

A német és horvát nyelvű újság létrejöttében is fontos szerepet töltött be és nyelvtani érzékének köszönhetően, mely egy keserédes emlék okán vált különösen fontossá számára, a rektorfeladatokat is szívesen magára vállalta. A Szuperinfó 20 éves születésnapjára egy emlékvideót készített, melyben a jelentősebb hirdetők és az elmúlt 20 év fontos mérföldkövei szerepeltek.

Rudolf Tamással a Szuperinfó újság tulajdonosával és felelős kiadójával együtt taposták ki az utat. Néha kemény volt és vitákkal teli, máskor boldog, de mindig a célt tartva a szemük előtt, szolgálni az olvasókat, a lakosságot és a hirdetőket egyaránt. Mi sem bizonyítja jobban sikerüket, minthogy az újság idén ünnepli 30. születésnapját.

SZ. N. ZS.

FRISS