Rekordszámú résztvevő a Veganuár kihívásban

Több mint 44 ezren vettek részt a Veganuár kihívásban. A januári esemény a vegán életmód kipróbálására ösztönözte azokat, akik a táplálkozásuk megváltoztatásával szerettek volna tenni az egészségükért. Sokan továbbra is száműznék az állati eredetű élelmiszereket étkezésükből, mert az életmódváltás kedvező hatású az egészségükre nézve.

Minden eddiginél több, 44.535 fő – mintegy 50 százalékuk először – csatlakozott a Veganuár kihíváshoz, melynek idei nagykövete Jordán Adél színésznő volt, aki maga is vegán étrend szerint étkezik. Mellette több mint tíz másik elismert szakember és influencer buzdította januárban a követőit a vegán életmód kipróbálására.

A hivatalos januári kihívást immár hatodik alkalommal szervezte meg a Prove, azzal a céllal, hogy a magyar lakosságot a vegán életmód kipróbálására inspirálja. A Prove szerkesztősége által végzett kutatásban több mint 2500, a Veganuárt teljesítő résztvevő számolt be a tapasztalatairól, nehézségeiről és sikereiről. A résztvevők közel 95 százaléka nő volt, de az is megfigyelhető, hogy a résztvevő férfiak aránya az elmúlt évekhez képest emelkedett.

Gyakori tévhit, hogy a vegán életmód és a növényi alapú étkezés csak a fiatalok hóbortja. Ezzel szemben a legtöbben – a válaszadók 33,4 százaléka a 45-54 éves korosztály tagja, 23 százalékuk 55-64 éves korú, míg a legkisebb arányban, mindössze 1,9% százalékban a 25 év alatti korosztály képviseltette magát.
A kihívás előtt a résztvevők több mint fele rendszeresen fogyasztott állati eredetű ételt kisebb-nagyobb mennyiségben. A válaszok alapján az látszik, hogy azok, akik kipróbálták a vegán vagy vegetáriánus életmódot, elsősorban egészségi állapotuk megóvása vagy javítása érdekében tették. Etikai, filozófiai, környezetvédelmi gondolatokat is megjelöltek a válaszadók: a motivációk harmadik és negyedik helyén az állatvédelem és a környezeti fenntarthatóság szerepelt. A top 5 indok között szerepelt még a vegán ételek ízletessége és a kíváncsiság.

Jobb közérzet, energikusság

A kihívás során a kitöltők több mint fele (51,6 százalék) teljesen elhagyta az állati eredetű ételeket, tehát egyáltalán nem fogyasztott húsféléket, tejtermékeket, tojásos ételeket, mézet.

Pozitív egészségügyi változásokról a kitöltők közel fele, 1161 válaszadó számolt be. Leggyakrabban a jobb közérzetet, tisztább bőrt, magasabb energiaszintet, pihentetőbb alvást, vagy épp a javuló autoimmunbetegségeket, kevesebb puffadásérzést, esetleg a fényesebb és erősebb hajat említették.

A kihívás általános tapasztalatai olyan kedvezőek voltak, hogy a résztvevők 73,2%- valószínűleg vagy biztosan folytatja a vegán életmódot január végeztével is, főként egészsége megőrzéséért, javulásáért.

A Veganuárt elsősorban egészségügyi okokból, illetve az állatok elleni erőszak megállítása érdekében kezdtem el. Egészen meglepett, hogy nemhogy kevésbé változatosan, hanem épp ellenkezőleg, változatosabban kezdtem étkezni, mint korábban. Sokkal tudatosabban odafigyeltem a bevitt tápanyagokra. Egyfajta szemléletváltozás is bekövetkezett, a “mit ne egyek” helyett, a “hogyan tudnék holnap valami újat, táplálót, és finomat készíteni” vált jellemzővé. A vegán táplálkozásnak köszönhetően teljesen megszűntek a korábbi emésztési problémáim, elnehezülés, puffadás, és még az arcbőröm is szebb lett” – osztotta meg tapasztalatait egy másik résztvevő, Láncos Eszter.

Többen hiányolták a vegán lehetőségeket környezetükben

Az eredmények mellett a nehezítő körülményeket sem hagyták figyelmen kívül a kérdőívben a szervezők. Bár a legtöbb résztvevő azt jelölte meg, hogy „nem tapasztalt semmilyen nehézséget” a kihívás során, de voltak, akik kisebb-nagyobb akadályokkal szembesültek. A leggyakrabban említett észrevétel, hogy kevés vegán opciót találtak a környezetükben, vagy, hogy nehezen alakították ki az új étrendi rutint. Ehhez például hozzájárultak olyan tényezők is, hogy sokszor kellett átolvasni a termékek csomagolását, gyakran kellett otthon sütni, főzni és hiányoztak a megszokott ízek.

Segítség a Veganuárban és azután is – például ízletes receptekkel

A Prove több módon is segítette az életmódváltást, többek között az időközben 29 ezres közösséggé fejlődött közösségi csoportban, valamint napi edukációs e-mailekkel, cikkekkel és továbbra is elérhető vegán receptekkel. A mintaétrendekkel és a több mint 300 étel elkészítési leírásával a résztvevők 98,8%-a volt elégedett, ami az eddigi legjobb aránynak minősül.

Nagyon tetszettek a motiváló e-mailek és a szuper receptek. Rájöttem, hogy sokkal finomabb és változatosabb ételeket főzhetek, amelyek különlegessé teszik a mindennapjainkat. Aminek a legjobban örülök, hogy a férjem is ráérzett a veganizmus pozitív hatására, bár még fogyasztunk elvétve tojást, halat, de jó úton járunk a változást illetően” – összegezte a tapasztalatait Magyari Erika, az egyik résztvevő.

Bár a Veganuár véget ért, de az életmódváltás szólhat egy életre is. A megkérdezettek több mint fele továbbra is folytatja a vegán életmódot, mert kedvezően hat az egészségére.

„A résztvevők ugyanolyan lelkesek és hosszú távú változást terveznek, mint ahogy a Prove és a Veganuár mögötti csapat. A legjobb szakemberekkel dolgozunk, akik hisznek a cselekvés és az inspiráló példamutatás erejében. Mi is így élünk és ezt valljuk, éppen ezért tudunk segíteni másoknak is a változásban” – emelte ki Vida Raul, a Prove és a Veganuár alapítója, utalva arra is, hogy az életmódváltásban a Veganuár után is segítik mindazokat, akik táplálkozásuk megváltoztatásával szeretnének tenni magukért és Földünkért.

Egy egészségesebb, empatikusabb, fenntarthatóbb jövő a cél

Idén első alkalommal a vegetáriánusok, vagyis csak a húsféléket elhagyó résztvevők egyéni és kollektív hatását is figyelembe vették, így precízebb mérés készült arról, mekkora is lehet a Veganuárban bármilyen módon résztvevők közös eredménye, jóllehet a teljes, tényleges hatást még ezek a számok is alábecsülhetik.

912 923-mal kevesebb állat levágására képeztek keresletet

2 373 600 m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeik előállításához

1 862 363 kg-mal kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki

1 147 239 859 liter vizet spóroltak meg

„Sok kicsi sokra megy és minden ember döntése hozzátesz a nagy egészhez. Ha már csak egy hónapra elhagyja az állati eredetű termékek fogyasztását valaki, már azzal hozzájárult a környezet, az állatok és az egészsége megóvásához. Minél többen lépnek rá erre az útra, annál jobbá tehetjük a világunkat. Amint valaki megérti a veganizmus mögötti okokat, egy olyan magasztosabb cél kezd el előtte lebegni, ami valóban összehozza az embereket. Ez látszódott a zárt közösségünkben, a kampányfilmünk forgatásánál, az influencerekkel és a partnercégekkel való közös munka során is. Ugyanaz a nemes cél lebeg a szemünk előtt, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb és empatikusabb jövőt hagyjunk magunk után” – összegezte a hivatalos Veganuár kihívás szellemiségét Tóth Enikő, a Prove és a Veganuár marketing vezetője.

Fotók (forrás: veganuar.hu)