Tengeri sárkányok – csodálatos élővilág

2018 jan 16

Tengeri sárkányok?? Igen!

A középkori hajósok legendáiban szereplő állat bizony ma is él, létezik.  Azonban korántsem olyan veszélyes, mint ahogy a régiek gondolták, ugyanis mérete 20 cm körül alakul.
Ezek az elképesztően szép,kecses állatok a tűhalfélék családjába tartoznak és rokonai a csikóhalnak. Élőhelyük az  Ausztrália partjainál fellelhető korallzátonyok vidéke, táplálékuk pedig planktonok.

Leveles tengeri sárkány

A testéből kiálló hosszú levélszerű képződmények – amelyekről a nevét is kapta – a rejtőzködését segítik elő. Úszását a nyakrészén elhelyezkedő kis méretű mellúszója és a farokrészhez közeli hátúszója biztosítja. Az ezekkel keltett rezgésszerű mozgást nehéz észrevenni, így olyan látványt nyújt, mintha a vízben lebegő tengeri hínár lenne.

Közönséges tengeri sárkány

A faj érdekessége, hogy a hímek gondoskodnak az utódokról. A többszáz megtermékenyített petét a testükön hordozzák.

Rubint tengeri sárkány

2015-ben azonosították először néhány partra mosott, kiszáradt példány DNS-éből. Ezt követően egy kutatócsoport apró, távirányítású robotot engedett a vízbe, amely 55 m mélységben rábukkant egy egyedre, amelyet követtek. Így figyelték meg táplálkozásukat és mozgásukat a tengeri áramlatokban.  Az alaposabb genetikai analízis eredményei feltárták, hogy a rubinvörös sárkány egy teljesen új fajt képvisel.

M. Kata

FRISS