A közlekedésben az évszakok, illetve a környezeti tényezők nagyon meghatározóak. Egyszer napsütés, napfény, száraz útfelület fogadja a közlekedőket, máskor viszont kedvezőtlen időjárási, – látási, – és útviszonyok akadályozzák a dinamikusabb, tempósabb haladást.  Évszaktól függően más és más környezeti hatásokra és forgalmi viszonyokra kell felkészülni, minden időszaknak megvannak a sajátosságai.

Tavasszal feledésbe merül a télen berögzött defenzívebb vezetéstechnika, óvatosság, habár ha február hónapra visszatekintünk egészen enyhe időjárás volt a jellemző és hát nappal viszonylag kellemes volt a hőmérséklet.

A járművezetők nagyobb átlagos sebességgel, lendületesebben közlekednek ilyenkor, az ideálisabb útviszonyok, a fokozatosan melegedő időjárás többeket csábít arra, hogy növelje gépjárműve sebességét.

Köztudott, hogy a téli közlekedésre fel kell készülni, azonban kevéssé ismert, hogy van mit készülnünk a tavasszal megváltozó közlekedési viszonyokra is. Ilyenkor tanácsos egyrészt a saját közlekedési ismereteinket is felfrissíteni, mindemelett fontos ellenőrizni a járműveink műszaki állapotát, legyen az személygépkocsi, motorkerékpár, segédmotor, vagy kerékpár.

A négy keréken közlekedőknek is nagy odafigyelést igényel a tavasz beköszönte, ugyanis tömegével jelennek meg a közúton a kerékpárosok, segédmotorosok, motorkerékpárosok.

Igaz a kerékpáros közlekedésről elmondható, hogy csaknem 4 évszakos, hiszen az utóbbi időszakban enyhébb volt a tél is, de azért tavasszal nagyobb számban jelennek meg az utakon. Elvétve már februárban is találkozhattunk a közutakon motorkerékpárosokkal, robogósokkal, és számuk várhatóan egyre növekszik majd.

A tavasz az az évszak, mely esetenként hatással lehet az emberek, a közlekedők koncentrációjára. Jó, hogy süt a Nap, virágoznak a fák, színesebb a környezetünk, sőt a járókelők is egyre dekoratívabbak, tehát több az olyan külső tényező, amely elvonja a közlekedők figyelmét.

Pedig attól kezdve, hogy a közlekedés résztvevőivé válunk csak arra és a közlekedési partnerekre kellene figyelnünk!

Ha már a gépkocsivezetőkkel kezdtem, kérem, hogy fokozottan figyeljenek a közlekedés védtelenebb résztvevőire. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket óvatosan közelítsék meg figyelve a gyalogosokra.

Az egyre nagyobb számban megjelenő kerékpárosok és motorosok is kiemelt koncentrációra adnak okot. Egyrészt mivel keskeny, egy nyomvonalas járművekről van szó, sokkal könnyebben kerülhetnek a gépkocsivezetők holtterébe, egy motoros egyik pillanatról a másikra az autó mögé haladhat, ezért fokozott körültekintés szükséges. Másrészt ezeket a járműveket kellő oldaltávolsággal kell kikerülni. Az egy nyomvonalas járművek mindig instabilabbak, akár egy kis oldalszél miatt is meginoghatnak, de az is lehet, hogy egy úthibát, egynetlenséget, csatornafedelet kerülnek ki. Erre is számítani kell.

Ez néhány tanács az autósoknak, illetve azt tudom hangsúlyozni, amit mindig: a KRESZ szabályai szerint, fokozott óvatossággal, a közlekedés többi résztvevőjére figyelemmel vezessenek.

Motorkerékpárosok:

A kedvező időjárás beköszöntével, ugrásszerűen megnövekszik a motorosok száma az utakon. Ők esetenként fokozott kockázatnak vannak kitéve, hiszen az olyan passzív biztonságtechnikai megoldások, karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák nem védik őket, így baleset esetén közvetlenül sérülhetnek.

Ami védheti őket, az a megfelelő ruházat, védőfelszerelések, protektorok, csizma, illetve a becsatolt bukósisak!

Azt már nem is mondom, hogy alapvető feltétele a biztonságos közlekedésnek a megfelelő műszaki állapotú, a szezon előtt átvizsgált és arra jól felkészített motor.

A motorbaleseteknek több oka is lehet, azonban a legnagyobb rizikófaktort emberi tényezőkben kell keresni. A baj akkor van, ha a motoros vezetéstechnikai képességét túl, motorja teljesítményt alul becsüli!

A balesetek megelőzése érdekében néhány tanács, amelyeket a motorosoknak be kell tartani, persze autósként is fontos:

  • Csak felkészülten, felkészített motorral induljon útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének alapfeltétele a kifogástalan műszaki állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra!
  • Közlekedjen fokozott figyelemmel! Fel kell készülni a hirtelen fékezésre bármely pillanatban, illetve arra, hogy ez kikerülési manőverrel is jár!
  • Fontos, hogy a motorosok úgy közlekedjenek, hogy folyamatosan jól láthatóak legyenek az autók visszapillantó tükrében, ne holttérben motorozzanak!
  • A helyes követési távolság nagyon fontos, de emellett lényeges, hogy motorozás közben mindig legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén erre az irányra kell koncentrálni!
  • Az egymás melletti motorozás nem ajánlott, mivel adott esetben nem biztosít elég helyet a manőverezésre!
  • A megfelelő védőfelszerelés életet menthet!
  • Gépkocsivezetők és motorosok esetében is primer baleseti okok között szerepel a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog megsértése, az irányváltás szabályainak megsértése, illetve a szabálytalan előzés!

Utóbbi motoros esetében veszélyes, főképp akkor, mikor az elől haladó gépkocsi balra kanyarodik!

A tavasz változékony évszak, amellett, hogy melegszik a hőmérséklet, általában ilyenkor sok az eső, amihez gyakran szél is párosul. Csökkenhet tehát a menetstabilitás, míg a látási viszonyokat a pára – illetve ködfoltok befolyásolhatják.

Ezekhez a viszonyokhoz nemcsak a gépkocsivezetőknek, motorosoknak kell alkalmazkodni, hanem a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek, a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is.

A kerékpárosok a részükre kijelölt infrastruktúrát igyekezzenek használni, ahol van kerékpársávot, kerékpárutat, hiszen a biztonságukat szolgálja.

Mindenkitől, legyen az gyalogos, kerékpáros, smkp-s, motoros, gépkocsivezető, azt kérjük, hogy a közlekedési szabályokat betartva, egymásra, a partnereire is figyelve, a szabályokat betartva vegyen részt a közlekedésben. Attól a pillanattól, amikor elindul A pontból és eljut B pontba mindvégig arra, a közlekedésre koncentrálva tegye ezt meg!

…hogy mindenki hazaérjen!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nagykanizsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság!

 

                                                                                                    Lovkó Balázs r.szds.

                                                                                                balesetmegelőzési főelőadó

Fotó: Freepik.com