Önkéntes összefogás a Csónakázó-tó tiszta környezetéért

2021 jan 26

Sörösdoboz, műanyag palack, papír zsebkendő, kefires doboz. Ez csak néhány hulladék a tömérdek közül, amit vasárnap délelőtt gyűjtöttek az önkéntes szemétszedők a Csónakázó-tó területén.

A nagykanizsai horgászegyesületek kezdeményezésére számos jelentkező érkezett reggel, hogy együtt tisztítsák meg a partot a hulladéktól. Az összefogásnak köszönhetően közel 60 szemetes zsák telt meg, így több mint egy utánfutónyi szeméttől sikerült megszabadítaniuk a Csónakázó-tó területét. Az Országos Horgászrend mellett a helyi is szabályozza az idei évtől a szemetek kihelyezését, valamint ellenőrzi is azt. A szemetelés szabálysértés, súlyosabb esetben bűncselekmény. Azonban nem csak a horgásztársadalom szemetel a vízparton, így ahhoz, hogy az önkéntes pecásoknak köszönhető tisztaság hosszútávon fennmaradjon, valamennyi látogatónak meg kell értenie, hogy a „csak egy szemét” is mekkora kárt okoz a környezetnek. Amellett, hogy a lassan, vagy soha le nem bomló anyagok szennyezik a kihalászni kívánt halállományt, az egész élővilágra és az emberi egészségre is óriási veszélyt jelentenek.
A nem megfelelően kezelt hulladék a legkülönfélébb módon károsítja a környezetet: vannak, amelyek a víz, levegő, vagy talaj szennyezettségét okozzák, ami az egész népességet érinti. Mások pedig az növényi és állati szervezetbe beépülve okoznak károkat, aminek hatása a táplálékláncnak köszönhetően hamar megjelenik az embereknél. Azt se felejtsük el, hogy ahol szemét van, ott fertőzés is lehet. A hulladékban élő kórokozók hosszú ideig képesek életben maradni, ami elég is ahhoz, hogy bekerüljenek a talajba, onnan pedig a vízbe, ami fertőzéseket, esetenként járványokat is okozhat.
Bárhogy is cselekszünk, ne felejtsük el Teréz anya szavait „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”

FRISS