Mit tehetünk az egyre gyakoribb betörések ellen?

2024 máj 6

Valós idejű távfelügyelettel is biztosíthatjuk magunkat
Érdemes átgondolni, milyen módon védekezhetünk a különböző vagyon elleni bűncselekmények ellen. A szakember szerint a leghatékonyabb még mindig a biztonsági kamera felszerelése, ám van egy két szabály, amikre érdemes odafigyelnünk, ha ilyen módon akarjuk biztosítani a védelmünket.

Mindannyian szeretnénk biztonságban tudni a vagyonunkat. Akkor is, ha magánemberként tettünk szert ingatlanunkra, ingóságokra, de akkor is, ha éppen egy vállalati épületről van szó. A biztonság az életünk és mentális egészségünk egyik alapköve, az érzete nélkül nemigen tudunk jól funkcionálni az életben. Ezért is fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk, hogy megteremtsük az elérhető legnagyobb mértékű biztonságot. Csalami János, biztonságtechnikai szakértő elmondta, hogy különféle problémákkal szokták felkeresni, magánszemélyek, hivatalos szervek, vagy hatalmas raktártulajdonosok egyaránt.

“Legyen szó kisebb lakásokról, különálló családi házakról, üzlethelyiségekről, vagy raktárak biztosításáról, nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy csak akkor van értelme felszerelni a kamerákat, ha működnek is. Nem vicc, sajnos, hogy például sok önkormányzatnál egész egyszerűen nem működnek a térfigyelő kamerák, vagy csak részben működnek. Pedig, a térfigyelő rendszerek meglehetősen megkönnyítik a hatóságok munkáját a nyomozásban, amennyiben történik valami az utcákon. Nyilvánvalóan nem minden hivatal rendelkezik ugyanazzal a költségvetéssel, így, változó, ki mennyit szán a dologra, de érdemes lenne jobban felszerelkezni “ – magyarázta a Csalami János, az Elektronika Vonala Vagyonvédelem. cégcsoport vezetője. Ám, nemcsak a rendőrség, hanem a magánszemélyek is jól ki tudják használni a kamerarendszereket, amennyiben azok fel vannak szerelve és rögzítenek is.

…Mert az ördög nem alszik

Csalami János úgy véli, hogy van egy tendencia, miszerint magánszemélyek a családi házaknál előszeretettel raknak ki kamerát a házuk elé.
“Az a helyzet, hogy a lakó csak a saját területét figyelheti meg jogilag. Ám, ha történne valami, a rendőrség sem szokott tiltakozni, ha hasznát tudja venni a felvételeknek. Elmondható, hogy leginkább a károkozásoktól, és a betörések ellen akarjuk védeni magunkat magánszemélyként.” – magyarázta a szakértő. Vállalkozóként azonban más a helyzet: a visszaélések, a balesetek miatt szokták a kamerarendszert kitelepíteni.

“Ma már nagyobb csarnokokban, ipari raktárakban is megszokott dolog a kamerák működtetése. Sőt, már törvényi szabályozás írja elő. Április 28-án itt a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapja, amikor különösen itt az ideje erről a témáról beszélni. Mi sokszor sokféle esettel találkozunk: nemrégiben is volt egy véleményes baleset az egyik általunk biztosított épületben. Ha nem lett volna kamerafelvétel, az megnehezítette volna a döntést, így azonban kiderült, ki a hibás, és megoldódott a kellemetlen ügy. Mindkét félnek szükséges és jó dolog, ahogyan a munkaadó bebiztosítja magát, úgy a dolgozóra “sem foghatnak semmit” csak úgy.” – tette hozzá a szakember, aki elmondta, hogy az ipari objektumoknál jelen pillanatban még leginkább vagyonőrök szokták nézni a kamerafelvételeket, de nagy mértékben elterjedt ma már a valós idejű videós távfelügyelet is.

Fotók (forrás: lineelectronic.hu, pixabay)

FRISS