Koronavírus: ezt tegyük pánik helyett!

2020 márc 11

Hazánkban is megjelent a koronavírus, és vele együtt a pánik.

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Folyamatosan érkeznek aggasztó hírek a koronavírus terjedéséről, ami miatt feszültebbé, stresszesebbé válunk. Íme néhány jó tanács, hogy a pánik helyett felelősségteljesen járjunk el!

Ne látogassuk meg sem az idősebb, sem a legyengült immunrendszerű ismerőseinket! Ezzel védjük őket, hiszen ők hajlamosabbak a súlyosabb megbetegedésekre.

Utazásainkat alaposan fontoljuk meg, nyárig lehetőleg ne tervezzünk külföldi utazást!

Ha olyan helyről érkezünk haza, ahol magasabb szintű fertőzés van érvényben, kerüljük a tömeget és inkább otthonról dolgozzunk, amennyiben ez megoldható!

Kerüljük el a tömeges rendezvényeket, és az olyan zsúfolt helyeket ahol sokan tartózkodnak.

Próbáljuk minimalizálni a tömegközlekedési eszközök használatát, ha csak pár megállóig vesszük igénybe, inkább sétáljunk helyette! A gyaloglás amúgy is egészséges, így meg most méginkább. Ha mégsem tudjuk nélkülözni a buszt vagy vonatot, leszállás után alaposan mossunk kezet szappannal, ennek hiányában használjunk kézfertőtlenítőt és ne nyúljunk az arcunkhoz!

Találkozáskor mellőzzük az érintkezést: a puszit, a kézfogást, ölelést!

Ha tehetjük, személyes megjelenés helyett válasszuk az elektronikus ügyintézést! A legtöbb hivatalban és szolgáltatónál már lehetőség van arra, hogy e-mailen keresztül intézzük legfontosabb ügyeinket.

Tüsszentéskor tegyünk zsebkendőt a szánk elé, amit azonnal dobjunk is el a kukába és mossunk utána kezet!

A legfontosabb: minél gyakrabban szellőztessünk, mossuk szappannal a kezeinket és arcunkat, mert egy tüsszentés vagy köhögés esetén a levegőbe került kórokozók megtapadhatnak ezeken a felületeken! Ne piszkáljuk az arcunkat, ne dörzsöljük a szemünket!

 

FRISS