FÜRDŐHELYEINK: STRAND

A régóta hiányolt strandfürdő létesítése előmozdítására 1927-ben megalakult a Nagykanizsai Fürdőegyesület. A városrendezési tervnek megfelelően a Principális-csatorna keleti oldalára képzelték el a létesítményt. A strand végül az eredetileg gondoltnál szerényebb méretben, jórészt a volt Merkur üzem területén – ínségmunkások közreműködésével – épült meg.
Az úszómedence átalakítva ma is létezik. 33,3 m hosszú, 18 m széles volt. (A kicsik 12 m sugarú körmedencéje helyett teljesen új épült.)
Az 1933-ban avatott létesítmény öltözőjét (4-4 kabin a nők és a férfiak átöltözéséhez, ruhatár) a medence északi oldalán a gyár egyik épületéből alakították ki, tetejét napozóként hasznosították. Felállítottak még 34 külön- és 16 váltókabint. Fából készült a büfé, ahol fodrász is működött.
A sétakerti feljáró bővítésével (a bakter gyümölcsfái rovására) 1935-ben véglegesítették azt a területet, amelyen át a sétálgatni, illetve a fürdeni óhajtók is eljuthattak céljukhoz.
Természetesen már kezdetben szabályozták a fürdőhely használatát.
Eredetileg hetente három reggel úszhattak a sportolók, őket követhették a délelőtt folyamán azok a hölgyek, akik kerülni akarták a férfiak vizslató tekintetét. A többi időszakban a két nem tagjai együtt lubickolhattak a két medencében.
Az adminisztrációs korlátozások azonban szaporodtak. Idővel a rendőrkapitány is szükségességét érezte, hogy rendeletével jelezze, miként képzeli el a kifogástalan rendet ő személy szerint.
A tilalmak jelentősebb részéről táblák tájékoztattak a vendégeket, másokról pedig a büntetést végző rendőrök.
1935-ben a helyi lap már gyakran panaszolgathatta, mi minden tilos e helyen:

A vízben és a környező parkban dohányozni.
Öltözőbe felöltözve menni.
A fürdődressz valamely részét nem felvenni.
Szakadt fürdőruhát viselni.
Lábfürdő és zuhany nélkül fürdést kezdeni.
Sapka nélkül fürödni (uraknál ezt valamiért nem tiltották).
Vállpántot leereszteni (hölgyeknél ezt valamiért nem tiltották).
Úszónadrágban strandolni.
Szemérmetlen fürdőruhát viselni.
Más alkalmakra szánt öltözékekben fürödni.
Vízbe ugrani.
Víz alá bukni.
Vizet fecskendezni.
Vízben labdázni.
Vízbe belepiszkítani.
Lármázni.
Hancúrozni.
Papirost és mást elszórni.
Rendteremtő úszómesteri intézkedéseknek ellenállni.
Öt éven felüli férfiaknak a hölgyek számára fenntartott időben jelen lenni.

Érdekes módon egy ideig erősödött a nők és férfiak közös szórakozását ellenzők hangja. A leánylíceum meg is tiltotta növendékeinek az efféle erkölcsi lazaságot.
Az újságíró már az abszurd fegyveréhez kényszerült nyúlni. Javasolta a Balaton felosztását a két nem között. A hölgyeknek a somogyi partot szánta.
A strand igencsak magas fallal övezve készült. Azt a járókelők azon része ellen emelték, akik szívesen töltötték volna a kerítés mentén szabadidejüket: szemlélődéssel.
Utóbb felülre szögesdrót is került. Ezt már nem a kukkolni, hanem a bliccelni vágyók akadályának szánták.