Időjárás-jelentés

2017 júl 2

Időjárás-előrejelzés 

    Budapest, 2017. július 2., vasárnap (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Anticiklon nyúlik be a kontinens fölé. Ennek hatása a Pireneusi-félszigeten és Dél-Franciaországban erősebb, arrafelé csak elvétve van csapadék és sokat süt a nap. Azonban az Alpok felett és Közép-Európában legfeljebb annyi érződik belőle, hogy a nap első felében kevesebb a felhő, de délutántól már erőteljessé válik a felhőképződés, és különösen a hegyek felett alakulnak ki több helyen záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet többnyire 20 és 28 fok között van, ennél melegebb csak Dél-Spanyolországban van. Az 55-60. szélességi körök vonalában Izlandtól az Uralig több ciklon is található, amelyek frontjai messze délre, a Vizcayai-öbölig, Bajorországig, illetve a Fekete-tengerig is elérnek. A frontok mentén több a felhő, és helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire errefelé 17 és 23 fok között alakul. Kontinensünk keleti része a legmelegebb, mivel erős déli áramlással északibb régiókba is fel tudott kúszni a meleg légtömeg. Moszkvában 25 fokot mérnek, Ukrajnában pedig nagy területen van 30, 35 fok. Görögországban és Macedóniában 40, 43 fok is előfordul. A fentebb említett anticiklon peremén hétfő estig a Kárpát-medence területére több hullámban érkeznek időjárási frontok, amelyek átmeneti felhősödést, és némi csapadékot is hoznak majd.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig
————————————————
A változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Hétfőn a középső országrészben lehet erőteljesebb a felhőképződés, és ott fordulhat elő helyenként záporeső. Az északi, északnyugati szél a nappali órákban többfelé megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 27 fok között valószínű.

kpg \ kvb

MTI 2017. július 2., vasárnap 15:44

FRISS