Horvátország csatlakozott a Schengeni Információs Rendszerhez

2017 jún 27

EU-Horvátország-határellenőrzés-biztonság-terrorizmus

    Brüsszel, 2017. június 27., kedd (MTI)

Horvátország csatlakozott a határrendészeti intézkedéseket egységesítő Schengeni Információs Rendszerhez (SIS), amelynek bevezetése növeli a biztonságot az Európára veszélyt jelentő emberek kiszűrésével – közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint Horvátország mostantól  információt cserélhet  a terrorizmussal és más súlyos bűncselekményekkel, eltűnt emberekkel, lopott tárgyakkal – például lopott járművekkel, lőfegyverekkel – és hamis, vagy lopott személyazonosító okmányokkal kapcsolatban keresett emberekről az unió legtöbb, a rendszerhez már csatlakozott államával.
Az egységes rendszer bevezetése hozzájárul többek között a Horvátország és Szlovénia közötti szárazföldi határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentéséhez is, ugyanis az SIS hozzáférést biztosít a rendszerhez a két tagállam számára és nem lesz szükség az adatbázisok ellenőrzésére a határ mindkét oldalán.
Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta a Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és unión kívüli ország állampolgárának rendszerszerű ellenőrzését. A Schengeni határ-ellenőrzési kódex reformjának számító szabályozás a Schengeni Információs Rendszer (SIS) és a Interpol nemzetközi rendőri szervezet ellopott vagy elveszett úti okmányokat tartalmazó adatbázisa (SLTD) alapján rendszeres és a biztonsági ellenőrzés alá vet minden ki- és belépő dokumentumát. A külső határok szisztematikus ellenőrzésének biztosításával az unió képes lesz megállítani a terroristák mozgását, a fegyverek és más pusztító eszköz behozatalát – hangsúlyozta a bizottság.

kgsz \ kpl

MTI 2017. június 27., kedd 15:17

FRISS