Hogyan tovább, ha állás nélkül maradtunk?

2020 ápr 24

A mostani bizonytalan helyzetben, akik tehetik home office dolgoznak, ám bőven akadnak olyanok, akik szabadságra kényszerültek, vagy elbocsátásra kerültek.

A jövő bizonytalanná vált, ám a karrierszakértők mégis azt javasolják, hogy ne adjuk fel az álláskeresést, hiszen bizonyos területeken megnőtt a kereslet a munkaerő iránt. Mit lehet tenni ebben a helyzetben, egyáltalán hol és hogyan keressünk állást? Az előttünk álló hetek és hónapok szóljanak most az előkészületekről és a felkészülésről. Írjuk meg a tökéletes önéletrajzunkat, amit a veszélyhelyzet után azonnal bevethetünk a friss pozíciókra történő jelentkezéskor. Készüljünk fel alaposan egy lehetséges állásinterjúra, az etikett szabályai szerint. További cikkeinkben részletesen fogunk foglalkozni ezekkel a témákkal is.

Álláskeresésnél tartsuk szem előtt, hogy ez a helyzet a munkáltatóknak is bizonytalan, ezért inkább rövidebb távra tervezzünk, ideiglenes és áthidaló megoldást keressünk. Nem árt más területen is szétnézni, mivel számos olyan szektor létezik, ami nem állhat le a válság idején sem. Nagy szükség van most munkaerőre például a kereskedelemben, a gyógyszeriparban és az egészségügyben is. Egyre több üzlet vezeti be a házhoz szállítást, és egyre több vásárló veszi igénybe ezt a lehetőséget, így a fuvarozás, szállítás területén is megnőtt az igény a dolgozók iránt. Ezekhez a szakmákhoz ráadásul még képzettség sem kell.

Szabadidőnkben képezzük magunkat, tanuljunk valami újat, főleg olyan területen ahol úgy látjuk, hogy hiány van, vagy ami mindig is érdekelt, csak eddig nem volt időnk tanulni! Törekedjünk arra, hogy fejlődjünk és jobbak legyünk. Mikor, hanem most?  Ma már szinte bármit meg lehet tanulni interneten, most pedig az online képzések száma is megnőtt. Ahol eddig kötelező volt a személyes részvétel, most elég az internetes hozzáférés. Tisztázzuk magunkban, hogy mi az, amit csinálni szeretnénk, és amit az anyagi helyzetünk is lehetővé tesz. Vizsgáljuk meg, hogy a számunkra tökéletes munkakörhöz milyen kompetenciákra és készségekre van szükség, és mi az, amiknek esetleg híján vagyunk. Pótoljuk ezeket a hiányosságokat!

A gazdaság mindenképp újra fog indulni, tehát ha alaposan felkészülünk és képezzük magunkat, esélyünk lehet akár a korábbinál még jobb pozíciót is elcsípni. Törekedjünk tehát arra ebben az időszakban, hogy felkészülten kerüljünk vissza a munkaerőpiacra.

FRISS