Kulináris megújulás innen, onnan és mindenhonnan
Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró, Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve. A kínálat a Michelin-ajánlás óta eltelt időszak egyik jelentős megújulása.
Szarvas sokaknak az arborétum, a Holt-Körös vagy a vízi színház miatt ismerős, de mostanra a gasztroturisták úticéljává is vált. Az Újváros Bisztró Békés megye első Michelin Guide Bib Gourmand-ajánlott étterme, amely a tavaszi időszakban leplezte le legújabb degusztációs menüsorait, melyek a rangos elismerés óta eltelt időszak egyik jelentős kulináris megújulását jelentik. Az új kínálat a kifinomult ízek kedvelőin túl azokat is megszólítja, akik egy különleges, mégis otthonos gasztronómiai kalandra vágynak.
A Bib Gourmand kitüntetés nemcsak az étterem presztízsét emelte, hanem látványosan növelte a vendégforgalmat is.
„Egyre többen jönnek közvetlenül azért, mert hallották, hogy egy Michelin Guide által ajánlott hely vagyunk. Az elismerés minden korosztályt megszólított. De amitől igazán fontos nekünk ez a visszajelzés, az az, hogy megerősítette: lehet valami egyszerre finom, kreatív, elérhető árú és vidéken is működőképes” – mondta Szinné Pusztai Szilvia, az Újváros Bisztró társtulajdonosa.
Az új degusztációs menüsorok koncepciója Piltz Zoltán séf kreatív munkáját dicséri. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezések egyértelműen jelzik az ételek inspirációjának forrását. A menüsorok három különböző gasztronómiai élményt kínálnak. A séf londoni és budapesti fine dining tapasztalatait a helyi alapanyagok iránti tisztelettel ötvözi. Az “Innen” menü Szarvas környéki alapanyagokból, helyi termelőkkel együttműködve készül. A “Onnan” hazai klasszikusokat értelmez újra, a “Mindenhonnan” pedig nemzetközi utazásokat és ízeket sűrít egy vacsorába.
„Egy ideje már gondolkodtunk azon, hogy a degusztációs menüt vonzóbbá tegyük azok számára is, akik esetleg ódzkodnak a sokfogásos menüsoroktól. Ebből az elgondolásból született meg a több menüsor ötlete, és a séf javasolta ezt az ’innen-onnan-mindenhonnan’ tematikát, ami szerintünk nagyon jól tükrözi a konyhánk sokszínűségét.
A hely, ahol élünk. Az ország, ahol születtünk. A világ, amit felfedezünk.
Ezzel a gondolattal álmodtuk meg az Újváros Bisztró degusztációs menüsorait, hogy ne csak egy étkezés, hanem egy emlékezetes gasztronómiai utazás részeseivé váljatok nálunk. Fogásról fogásra fedezhetitek fel a helyi alapanyagok és a világ ízeinek harmóniáját, ahogy mi látjuk, érezzük és gondoljuk.” – tette hozzá Szilvia.
INNEN – Szarvas és környéke ízei
“Ezt a háromfogásos menüt a helyi termelők alapanyagai és a generációkon átívelő hagyományok inspirálták. Modern gasztronómiai eszközökkel mutatjuk meg nektek a Körös-vidék ízeit, ahogy azt mi érezzük.” – meséli Szinné Pusztai Szilvia.
A háromfogásos “Innen” menü egyik ikonikus fogása a harcsa krokett, amely szarvasi afrikai harcsából készül, francia bisztrótechnikával, de magyar alapokon. Mellette megjelenik egy “robbantott töltött káposzta”, ahol a mangalica gerslivel és selymes savanyúsággal társul. Desszertként egy franciásra hangolt, de helyi ihletésű Szarvasi gyümölcskrémes zárja a menüsort.
ONNAN – Magyarország ízei
“Ebben a négyfogásos válogatásban kicsit messzebbre kalandozunk: hazánk sokszínű ízeit hoztuk egy asztalhoz. A múltból és jelenből válogatva, a jövő ígéreteivel fűszerezve állítottuk össze, a lehető legjobb hazai alapanyagból elkészítve. A magyar gasztronómia sokszínűséget és hagyományait ételekbe csempészve mutatjuk meg az országot, ahogy azt mi látjuk.” –meséli tovább az Újváros Bisztró társtulajdonosa.
Az “Onnan” négyfogásos ételsora egy bélszín tatárral indul. A főfogás egy báránygerinc, spárgával és burgonya espumával. A menü záróakkordja egy különleges, díósorbet-ből és a klasszikus Eszterházy-tésztából álló desszert. Ez a sorbet egyúttal egy új terület felfedezését is jelenti a bisztró számára, hiszen most kezdik elmélyíteni tudásukat a fagylaltkészítés terén.
MINDENHONNAN – A világ ízei egy tányéron
“Ez szemléletünk legteljesebb kifejeződése, amit nemzetközi hatások formáltak. Az 5 fogás létrejöttét a világban tett utazásaink alapozták meg. Az így szerzett élményeinket a gasztronómia modern eszközeivel, nemzetközi ismereteinkkel, a lehető legjobb alapanyagokból mutatjuk be vendégeinknek, hogy létezik világbéke, egységbe lehetnek a kultúrák, az ízek, hagyományok. Legalábbis a mi asztalunknál biztosan, ahogy mi gondoljuk.” – fejti ki Szilvia.
A legbővebb, ötfogásos menüben kóstolhatjuk meg az ázsiai köntösbe bújtatott kacsamellet, mely bár orosházi eredetű, sült rizzsel és fekete fokhagymával tálalva nyer új dimenziót. Ugyancsak a “Mindenhonnan” menüben szerepel a könnyed és elegáns nyelvhal vajmártással és tavaszi zöldekkel, mely az á la carte kínálatban is hamar népszerűvé vált. A spárga kecskesajttal és zöldfűszerekkel pedig egy német, francia és olasz hatásokat tükröző tavaszi fogás, ahol a kecskesajt egy közeli családi gazdaságból, a Malomkerti Kecskesajttól érkezik. A záródesszert itt is az Eszterházy torta díósorbet variációja.
Nemzetközi ízek és helyi alapanyagok a Körös-partján
Piltz Zoltán séf elkötelezett a környékbeli termelőkkel való szoros együttműködésben, de a magas minőséget sem hanyagolja el, ha az egy adott fogás autentikus elkészítéséhez szükséges. Így kerül az asztalra a friss helyi harcsa, a szezonális zöldségek jelentős része, valamint az alföldi kacsa és mangalica. A tavaszi spárga szinte a szomszédból érkezik, a békési kecskesajt pedig egy közeli családi gazdaság büszkesége. A séf számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alapanyagok mindig frissek legyenek és a lehető legközelebbről származzanak, figyelembe véve a szezonalitást is.
„A vendégeink egyre tájékozottabbak, és mi ebben partnerek szeretnénk lenni. Mindig szívesen elmeséljük, honnan jön a kecskesajt vagy a spenót” – emelte ki a Holt-Körös partján, a mocsárciprusok árnyékában, különleges futurisztikus épületben álló Újváros Bisztró társtulajdonosa.
Az új degusztációs menüsorok tavasztól érhetők el az Újváros Bisztróban. A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel javasolt az előzetes asztalfoglalás, különösen hétvégén és ünnepnapokon. A menüsor elfogyasztása átlagosan 1,5-2,5 órát vesz igénybe. Ételallergia vagy speciális kérések esetén érdemes előre tájékoztatni az éttermet.
Fotók (forrás: Újváros Bisztró)