Csináld magad: csinos karkötőt fonalból tekerve

2017 júl 22

A nyár egyik őrülete a karkötőkészítés, nem is tudunk leszakadni róla. A Masni Dekoráció felelevenítette tinikorunk slágerét, a csomózott karkötőt, kísérletezett egy jóval egyszerűbb fonalas megoldással, és most újabb szintet lépünk a tekert karkötővel.

Pár héttel ezelőtt a kezem ügyébe került egy benzincső. Igen, tudom, másoknak egy magazin, egy toll, egy régi könyv, vagy bármi más értelmes dolog szokott a keze ügyébe kerülni, nekem most épp egy benzincső. Tekergettem, gondolkoztam, tudtam, hogy csinálnom kell belőle valamit. Minden nap elmentem mellette, amikor egyszer csak kipattant az ötlet. Karkötő. Igen, karkötőt csinálok a benzincsőből!

Amire szükséged lesz:
– 1 méter hosszú, legkisebb átmérőjű benzincső (ez a legkisebb mennyiség, amit levágnak a barkácsboltban, és nekem a legkisebb a 4 mm belső átmérőjű)
– tetszőleges színű hímzőfonalak
– pillanatragasztó, sima átlátszó ragasztó, ragasztószalag
– olló, sniccer

1. Mérd le a kézfejed körméretét a legszélesebb pontnál, így fogod megtudni, mekkora karika megy át rajta. Nekem 20 cm, így 21 centit vágtam le a csőből, hogy kényelmesen fel tudjam majd venni a kész karkötőt.

 

2. Most jön a mutatvány, az összeillesztés! Vágj le további 1,5 cm-t a csőből és hosszanti irányban vágd ketté, így két fél csövet kapsz. Ebből egy fél cső lesz a „kapocs” a két vég között.

 

3. Tegyél pár csepp pillanatragasztót a fél csőre, dugd be a cső egyik végébe, majd ragasztózd be a kilógó fél csövet, és told rá a karkötő másik végét. Közben ügyelj arra, hogy az ujjad semmiképp se legyen pillanatragasztós, és persze ne kenj össze semmi mást sem.

 

4. Erősen told össze a karkötőt, és tartsd pár percig, amíg a ragasztó egy kicsit megköt. Az illesztésnél keletkezni fog egy ék alakú lyuk, ami a tekerésnél probléma lenne, így sima ragasztószalaggal tekerd körbe egyszer az éket.

 

 

5. Ennek a ragasztószalagnak a rögzítésébe tedd bele az első szál fonalat.

 

6. Ügyelve arra, hogy mindig szépen egymás mellé tekerj, és mindig feszes legyen a szál, tekerj fel pár centi szélességben az első színből.

 

7. Mielőtt a második szín következne, ragasztózd be a következő szín szálának a végét, és helyezd a karkötőre, a mostani tekerés közvetlen közelébe. Tekerj az első színnel még párat, hogy rögzítsd a második színt. Vágd le az elsőt, és hagyj 1,5-2 cm hosszt.

 

8. Most kezdj el a második színnel tekerni, és az első szín szálát vezesd be a tekerés alá.

 

9. Tekerd fel a második színt, a harmadikat úgy vezesd át, ahogy fent leírtam. Váltogasd a színeket kedved szerint.

 

10. Amikor már majdnem körbeértél, az utolsó egy centin a karkötőre tegyél vékony ragasztócsíkot, így az utolsó tekeréseket mind a ragasztó fogja rögzíteni. Amikor a végére értél, vágd el a szálat és alaposan beragasztózva simítsd el.

 

Kitartás, eltart egy darabig, míg belejössz, és elkészül az első karkötőd, de megéri!

 

Forrás: Nők Lapja Café (www.nlcafe.hu)

FRISS