Bécsben nem csak a húszéveseké a virtuális világ

2018 febr 9

Bécs, 2018.02.09. (Eurocomm-PR)Az osztrák fővárosban új, okos technológiát is alkalmazó projektet tesztelnek, melynek célja a 60 év felettiek bevonása a lüktető nagyvárosi életbe, a biztonság megteremtése otthonukban, valamint a folyamatos egészségügyi felügyelet biztosítása számukra.

2018-ban az osztrák Közlekedésügyi, Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával új kutatási program indult Bécsben. Az úgynevezett „WAALTeR“ program célja a bécsi nyugdíjas városlakók megismertetése a modern eszközök használatával és annak előnyeivel, valamint az idősebb genereáció életminőségének javítása és nagyvárosi mindennapjaik megkönnyítése. A projekt tesztelése 18 hónapon keresztül tart és mindösszesen 83 háztartás vehet részt benne ingyenesen.

A projektre jelentkező nyugdíjasok első lépésben az „Info-Café” keretein belül ismerkedhetnek meg az idősebb korosztály részére fejlesztett táblagépek használatával. A résztvevők az egyszerűsített funkciókkal ellátott eszközön keresztül elsajátíthatják, hogyan tudnak családjukkal, barátaikkal vagy akár háziorvosukkal egyszerűen kapcsolatba lépni, valamint hogyan tudnak könnyen tájékozódni Bécs városát érintő kérdésekről és annak programkínálatáról. A hagyományos okos funkciók mellett egy nyugdíjasbarát útvonaltervezőt is telepítettek az eszközre, amelyen a kívánt útvonal összeállítása mellett az egyéni mozgásigény is beállítható. A könnyített kommunikációs felületnek köszönhetően pedig az idősebb bécsi városlakók mobilitása és a társasági életben való részvétele is megkönnyíthető, hiszen ezáltal a lakhelyük közelében egyetlen kattintással találhatnak kártyázó vagy kutyasétáltató partnert maguk mellé.

Miután a táblagép használatát elsajátították, a részvevők egy segélyhívó rendszerrel ellátott okosórát kapnak, amely a napi megtett lépésszámot és a pulzust is méri.  Az eszközön tárolt egészségügyi adatokat a rendszer azonnal továbbítja háziorvosnak, aki probléma esetén akár rögtön közbe tud lépni. Az okosóra a tablethez hasonló funkciókkal rendelkezik, így akár bármilyen tárolt információ, például telefonszám, üzenet vagy fotó útközben is gyorsan elérhető. Igény esetén pedig a karóra akár értesítéseket is küld a felhasználónak, hogy több mozgásra ösztönözze.

A program harmadik ütemében egy mozgást és elesést felismerő szenzort telepítenek a projektben részvevők otthonába, amely azonnal riasztja a segélyhívó szolgálatot otthoni baleset esetén. A „WAALTeR mintalakás” tartozékai közé a tablet, az okosóra és az elesést felismerő szenzor mellett a program tevezete alapján többek között még egy okostévé, egy EVVA Airkey elektronikus ajtónyitó rendszer, valamint egy-egy okos fény- és hangvezérlő asszisztens (Alexa) is tartozik. Az okos megoldásokkal felszerelt mintalakás Bécs városának 21. kerületében található, ahol az érdeklődők az egész kutatási programmal megismerkedhetnek, valamint kipróbálhatják az AAL-technológiát és a Smart Home eszközöket is.

További sajtóinformáció: www.eurocommpr.hu

Kövessen minket Facebookon és Twitteren is!

Képek:

Bécs, WAALTER: © Bohmann, Andrew Rinkhy

Bécs, WAALTER_2: © WAALTeR

Bécs, WAALTER_3: © Bohmann, Andrew Rinkhy

 

FRISS