Az ekcéma kezelése: bőrápolási tanácsok

2017 aug 24

Hogyan kezelhető az ekcéma?
Vörös, nedvedző, hámló, viszkető foltok jelennek meg a kezén, a könyök- és térdhajlatoknál? Esetleg gyermekkora óta hajlamos az ekcémára? Akár így, akár úgy van, bőre mindenképpen fokozott odafigyelést, védelmet, ápolást igényel.

Az ekcémáról röviden
Az allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladást nevezzük ekcémának. A gyulladt, kipirosodott, hevesen viszkető bőr, a nedvedző, apró hólyagok, majd hámlás, pörkösödés a jellemző tünetei. Legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakulóekcéma(vagy atópiás dermatitisz), és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma. Számos dolog kiválthatja, nem is mindig könnyű a “bűnöst” megtalálni. Provokálhatják élelmiszerek, például a tehéntej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergizálhat a házporatka, a pollen, az állatszőr, toll, fellobbanthatja a hideg idő, a száraz levegő, az erős verítékezés, a stresszhelyzetek, a dohányzás (a passzív is) és a különféle vegyszerek is.

Folyamatos törődést igényel
Az érintettek, illetve az ekcémára hajlamos gyerekek esetében a szüleik tudják, hogy az ekcéma kezelése gyakorlatilag hosszú ideig tartó csapatmunka. Nem gyógyítható egyszeri kezeléssel, hanem a terápiája összetett, a tartós gondozás, az orvos és a beteg, illetve orvos-szülő-gyermek jó együttműködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez. Még nehezebb beletörődni, hogy az ekcéma nem múlik el, legalábbis csak nagyon hosszú tünetmentes idő után lehet gyógyultnak tekinteni, hiszen bármikor visszatérhet, a nyugvó állapotból is fellángolhat újra. Ezért gyakorlatilag az arra hajlamosaknak tünetmentes állapotban is oda kell figyelniük arra, milyen kozmetikumot használnak, milyen lehetséges allergénnel érintkeznek, hogyan táplálkoznak, stb. Az atópiás (vagyis az allergiás bőrgyulladásra alkatilag hajlamos) bőr esetén a helyes bőrápolás még a “nyugalmi időszakokban” is elsődleges fontosságú.

Az ekcéma kezelése hosszú ideig tartó csapatmunka

Tisztálkodás: kíméletesen
Fontos a bőr kiszáradásának megelőzése, ezért áztató, hosszas fürdő helyett gyors, kíméletes, langyos vízzel való zuhanyozást ajánlanak a szakemberek. A szárító hatású szappanok, az illatosító- és egyéb adalékanyagokat is tartalmazó tusfürdők helyett gyógyszappant, kisgyermekeknek gyógyszertárakban kapható fürdető krémet ajánlanak a szakemberek. Enyhébb esetekben vagy tünetmentes időszakokban is tanácsos kerülni az illatosított, színezett kozmetikumokat, samponokat, tusfürdőket, borotvahabokat, stb., helyettük semleges, natúr vagy szenzitív készítményeket kell használni.

Pótolni a védőréteget
Tisztálkodás után hidratálással, illetve zsírozással helyre kell állítani a bőr védőrétegét. A bőrfelszínt az az enyhén savas vegyhatású, hidrolipid filmréteg védi, amelyet a faggyú és verejtékmirigyek termelnek, és amely vízmegkötő hatásával a mikroorganizmusok szaporodását gátolja. Amennyiben a bőr kiszárad, a védőhatás hiánya következtében nagyobb az esély a fertőzésekre. Ezért fontos a megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazásával elkerülni a bőr kiszáradását. Hidratálásra kezdetben és enyhe esetekben hatásos a gyógyszertárakban kapható, megelőzésre is alkalmas emolliens kenőcs, súlyosabb esetekben, illetve a kérdéses területre pedig az ekcémakenőcs. Hatására a bőr regenerálódik, a víz visszajut a szarurétegbe és csökkenti a berepedéseket. Az egyes komponensek pótolják a hiányzó lipideket.

Munkavédelem – bőrvédelem
Allergiás bőrgyulladásra hajlamos felnőtteknek a napi munkájuk során is oda kell figyelniük erre a problémára. (Atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek esetében ez pályaválasztási szempont is: érdemes kerülniük azokat a szakmákat, ahol allergénekkel gyakran kerülnek kapcsolatba, például nem ajánlatos vegyésznek, fodrásznak, festő-mázolónak stb. menniük.)

A hétköznapi, háztartási munkák is némi óvatosságot igényelnek: az ekcémások mindig viseljenek védőkesztyűt, ha vegyszerrel dolgoznak, és ha nem tudják elkerülni például a mosogatást, akkor a tisztítószerek, mosogatók közül is válasszák a szenzitív fajtákat.

A kesztyű viselésétől sokan ódzkodnak, pedig nagyon sokat segít: a műanyag vagy gumi kesztyű alá érdemes a gyógyszertárakban kapható cérnakesztyűt is felhúzni, hogy az se irritálhassa. Ez utóbbi mosógépben mosható, így többször is felhasználható. (Ez a semleges pamutkesztyű jó szolgálatot tehet akkor is, ha az ekcéma a kézen van: a gyógyító kenőccsel bekent területre ráhúzva védi, és például megakadályozza a seb esetleges elvakarását, felülfertőződését is.)

Bár úgy tűnhet, nem tartozik az ekcémás bőr védelmének szorosan vett témájához, de bizony, az érintettek jó, ha figyelnek arra is, hogy a bőrük állapotát súlyosan rontja a dohányfüst, és az alkoholfogyasztás is “fellángoláshoz” vezethet. Még nehezebb betartani azt a jó tanácsot (de legalább törekedni kell rá), hogy az ekcémás lehetőleg kerülje a stresszt, és tanácsos lenne elsajátítania a különböző feszültségoldó technikák alkalmazását is.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS