A Magyar Tudományos Akadémia ugyan már 1997 óta megemlékezik a magyar tudomány ünnepéről, de hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án.

1825-ben ezen a napon történt ugyanis, hogy Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét (akkor 60 ezer forintot) a Magyar Tudós Társaság alapítására, ezzel pedig lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az Országgyűlés ezt a napot nyilvánította a magyar tudomány napjáváA kormány ezzel kívánja segíteni a tudásközpontú értékrend kialakítását, valamint elismerni és támogatni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységeket. A magyar tudomány ünnepe alkalmából Magyarország több városában, de még határon túl is többhetes rendezvénysorozaton; többek között előadásokon, kiállításokon, bemutatókonfilmvetítéseken vehetnek részt az érdeklődők.  
A Magyar Tudományos Akadémia idén 17. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet programját, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2020” című sorozatot, melynek idei mottója a „jövőformáló tudomány” lett. Az akadémia legfontosabb küldetése továbbra is az, hogy a tudományos események minél szélesebb körben hozzáférhetők legyenek, még abban az esetben is, amikor a személyes jelenlét nem megoldható. Ezért idén rendkívüli módon nem a székházaiban, hanem online közvetítéseken keresztül érhetőek el a Magyar Tudomány Ünnepe programjai. November 3-tól egy hónapon át élőben követhetők az előadások a MTA YouTube csatornáján.  
A részletes programfüzet elérhető honlapjukon: http://mta.hu/tudomanyunnep