A karate edzésekről – Mire érdemes odafigyelni

2017 okt 2

Miért válasszuk a karate edzéseket? 
A karate több szempontból különleges mozgásrendszer.

Sok más sporttal ellentétben különleges és összetett mozgásokon keresztül egyszerre fejleszti a hajlékonyságot, a gyorsaságot, az erőt, a kitartást, de ez csak a fizikai oldala.
A mai felgyorsult világban fontos lenne, hogy az olyan emberi tulajdonságokat erősítsük mind a gyerekekben mind a felnőttekben, mint a jellem, becsület, akarat, önuralom, tisztelet. Szülők, pedagógusok, edzők, tanítók feladata, hogy olyan utat mutassanak, amelyen járva ezek az értékek a gyakorlásokon keresztül szinte észrevétlenül válnak erényeinkké. Bár ezeket egy jó szakemberrel, edzővel, példaképpel sok sportágban megkaphatjuk, talán a harcművészetek, azon belül is a karate ebben is kicsit különleges. Ha hosszú távra tervezünk, életformát kell kínálnunk amely értékeivel, érdekességével, hasznosságával megtalálja az utat mindannyiunkhoz. Még egy érdekesség, hogy sok mozgásterapeuta szakember szerint a karate mozgásanyagában rengeteg olyan fejlesztő mozgás van amely segítség lehet hiperaktív és különböző tanulási nehézségekkel bajlódó gyermeknek is. Ezek olyan területekre is hatnak az agyban, amik a beszédért, írásért, olvasásért felelősek. Mind mellett sokat segítenek a túlmozgásos gyermekeknek, illetve akiknek a mozgáskoordinációja nem elég fejlett. Fejleszti a tartást, egyensúlyt, ritmusérzéket, stb. Megtanulnak beilleszkedni egy közösségbe, együttműködni, és jelentősen javul a fegyelmük. Komoly önismeretet sajátítanak el, ami mindenkor nagy segítségükre lesz. Reális, valós, igaz értékeket tanulnak.

Az edző vagy tanító szakember illetve sportegyesület kiválasztása

Ez nagyon fontos kérdés. Gondoljunk bele, ha nem tanfolyamban gondolkodunk, hanem életformaként hosszú távon szeretnénk edzeni magunkat, vagy gyermekünket, nem mindegy hogy kihez megyünk gyakorolni. Nem lehet elsődleges szempont a távolság, vagy a pénz. Felelősek vagyunk érte, hogy hol és mivel töltjük az időnket, milyen légkörben, és milyen emberekkel próbálunk partnerként együttműködni. Fontos, hogy alakítsunk ki magunk körül olyan környezetet amelyben a mozgás, a testedzés, a fittség érték.

Elengedhetetlen, hogy…

  • ha a gyermekünkről van szó, az edzéseket ő is akarja
  • meglegyen a szimpátia a gyerek és edző-, lehetőleg a szülő és az edző között is, vagy ha mi magunk gyakorlunk akkor magunk és az edző között
  • megnézzünk pár edzést, hogy vezeti, mennyire érthetők az edzések, milyen a nevelés, látunk–e felépítettséget az edzésanyagban
  • érezhető legyen, hogy nem összevissza vannak az edzések, vannak célok
  • legyenek az edzőnek megfelelő tapasztalatai, végzettsége, mindezeket kérdezzük meg nyugodtan
  • lássuk azt, fontos az egészségmegőrzés és a balesetvédelem

Nézzük meg a tréningeket, akár többet is, kérdezzünk rá a minket érdeklő részekre. Beszéljünk a minket érdeklő részekről edzés előtt, után vagy egy egyeztetett időpontban.

Látnunk kell, hogy a trénernek ugyanolyan fontos legyen gyermekünk vagy magunk egészsége, jó közérzete, mint nekünk. Ha ezt látjuk, működjünk együtt vele, segítsük munkáját, hiszen nekünk van a legtöbb háttérinformációnk.

Fontos látnunk, hogy a társadalom nem mindig a helyes értékeket sugallja. Sok esetben A “neked ez jár”, “jogod van hozzá” gondolkodásmód kerül előtérbe. Ezek nem a valós teljesítményen alapuló, az elvégzett munka nélkül megkapható kitüntetések, rangok, címek helyükre kell hogy kerüljenek. Hosszú távon a karatéban mindig kiderül, hogy mi mennyit ér. Ne hagyjuk becsapni mangunkat és gyermekünket. Minél később derül ki, hogy valami értéktelen – amire büszkék voltunk, – annál jobban fog fájni, és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk vele…

Mikor érdemes elkezdeni?

Már 6 éves korban elkezdhető az edzés, akkor már van annyi figyelme, önuralma, fegyelmezhetősége a gyermeknek, hogy részt tud venni az edzéseken. De nincsen korhatár, bármilyen korban elkezdve érezhetjük pozitív hatásait.

Miért a mi a egyesületünket válassza?

Szakemberek irányításával tanulják a nagyon hasznos és komplex karate mozgásokat, tudatosan, hosszú távra felépített edzésmunkát végezve. Igyekszünk közösséget teremtve nem csak az edzéseken összejönni, hanem közös kirándulásokon, edzőtáborokon és egyéb rendezvényeken összejönni.

Klubunk az Ippon Shotokan Egyesület immár 12 éve van jelen a városban, fejlődése szakmai tekintetben töretlen. Edzőink jól képzettek. A tanítványok előrelépése tervezett és biztosított, haladóbb csoportba, majd felnőttek közé.
Az Egyesület 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy színesítse Nagykanizsa város harcművészetekkel foglalkozó klubjainak amúgy széles palettáját. Miért van erre szükség, ha vannak már másik shotokan klubok a városban? Talán egy másfajta megközelítésben értelmezve sokszor ugyanaz a dolog, ugyanaz a harcművészet új értelmet nyerhet, és értéket teremthet.
Az egyesületi tagok között vannak akik már 1990 óta folyamatosan gyakorolják a karatét. Az egyesület edzésein résztvevők közüll jelenleg is több fekete öves karatéka edz rendszeresen, közülük ketten elvégezték az edzések tartásához elengedhetetlen sportoktatói tanfolyamot is. Az oktatás és gyakorlás tudásszint szerinti csoportokban, tradicionális alapelvek alapján történik, 1-6. danos edzők vezetésével. A helyi shotokan klubokon kívül jó kapcsolatot ápolunk más városokban lévő egyesületekkel is, rendszeresen látogatói vagyunk a környékbeli egyesületek – például a keszthelyi Shotokan Karate-do SE – edzéseinek is. A képzések célja elsősorban a karate-do gyakorlása, szellemiségének átadása és nem a versenysport, de azok számára akik felvállalják a versenyzéssel járó többletmunkát és költségeket, biztosítani tudjuk akár a legmagasabb szintű versenyzési lehetőségeket is,teljesítménykényszer nélkül. Klubunk 2005-ös megalakulása óta a Shotokan Karate-Do International Magyarországi szervezetéhez tartozik és alapító tagja a Budo Karate of Hungary szövetségének. Szakmai fejlődésünket többek között a fenti szervezetek továbbképzései biztosítják.
Az útkeresés folyamatos, nyitottak vagyunk más harcművészetek felé, rendszeres látogatói vagyunk például a Zendo Barátok Köréhez tartozó klubok edzéseinek is, több különböző harcművészettel is kapcsolatba kerültünk, rengeteget tanulhattunk és tapasztalhattunk.

Nézzenek meg néhány edzést, és döntsenek gyermekükkel közösen!

Várjuk önöket!

Ippon Shotokan Egyesület
Béres János vezetőedző
Mobil: 06-30/340-8590
E-mail: ipponse@gmail.com

FRISS