Hogyan használd a klímát a konyhában?

2025 júl 4

Főzz nyáron is kellemesen klimatizált környezetben!

A nyári hőség idején a konyhai klímaberendezés nem luxus, hanem hatékony megoldás lehet a főzés közbeni hő- és páraterhelés csökkentésére – hangsúlyozza Lipták András, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője. A modern klímák nemcsak hűtenek, hanem páramentesítenek és akár friss levegőt is bejuttathatnak a helyiségbe. A rendszeres karbantartás és a megfelelő berendezés kiválasztása különösen fontos a magas hőmérséklet és zsíros levegő miatt. Ipari konyhákba légcsatornás rendszerek, kisebb terekbe halk, falra szerelhető klímák javasoltak. A klímaberendezés így nemcsak komfortot, hanem egészségesebb munkakörnyezetet is biztosít.

Ahogy utolér minket nyári hőség, a konyhákban is egyre elviselhetetlenebb lesz a forróság, és ez komoly megterhelés mindazok számára, akik főznek, akár otthon, akár vendéglátóipari környezetben. A keletkező hő és pára gyakran olyan mikroklímát teremt, amely nemcsak a komfortérzetet és a hatékonyságot csökkentheti, hanem hosszútávon akár az egészséget is veszélyeztetheti. Ezért egyre több aktív háztartás és ipari egység keres hatékony megoldást a konyhai hőterhelés csökkentésére.

Egy megfelelően kiválasztott klímaberendezés nem csupán a komfortérzetet növeli, hanem hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez is.

Viszlát szagok, hello kellemes hőmérséklet!

„Nyáron főzni valóságos kihívás lehet. Sokan nem is gondolnak rá, hogy klímaberendezést helyezzenek el a konyhában, pedig ezzel jelentősen csökkenthetjük a hőterhelést, ami nemcsak a háziasszonyok, hanem az ipari konyhákban dolgozó személyzet számára is hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé” – hangsúlyozza Lipták András, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

„Egy intenzívebb sütés, például hal, rántott hús vagy bundáskenyér készítése után, a pára – és szagelszívó berendezés használata mellett is érdemes alaposan kiszellőztetni a konyhát. Ha ezután bekapcsoljuk a klímát, rövid időn belül visszaállítható a kívánt hőmérséklet és a páratartalom.” A szakértő kiemelte, hogy ez nem csak a nyári hőségben, hanem télen is hasznos, hiszen a főzés utáni szellőztetés során beáramló hideg levegő gyorsan visszafűthető.

Páramentesítés és friss levegő

A modern klímaberendezések a hőmérséklet-szabályozás mellett páramentesítő funkcióval is rendelkeznek.

„A főzés közben keletkező gőz jelentősen terheli a klímát is, ezért lényeges olyan gépet választani, amelynek hatékony a páramentesítő funkciója – mondja a Gree szakembere. „Minden klímaberendezés alapvetően páramentesít is, hiszen a pára lecsapódik a hideg hőcserélőn, ezáltal szárítja a levegőt.”

Emellett léteznek olyan friss levegő modulok is, amelyek légcserélőként funkcionálnak.

„Ezek a rendszerek nem csupán a belső levegőt keringtetik, hanem kívülről friss levegőt is bejuttatnak a helyiségbe. Ez különösen hasznos lehet az ablak nélküli konyhákban. A hővisszanyerős modulok télen előmelegítik, nyáron pedig előhűtik a beáramló levegőt, így energiahatékonyabbá téve a szellőztetést.”

Hogy alakul az energiafogyasztás?

A konyhai környezet speciális kihívás a klímaberendezések számára. A készülékek energiafogyasztása természetesen magasabb lehet a szokásosnál a fokozott hő- és páratartalom miatt.

„A berendezés igyekszik kompenzálni a terhelést, amely növelheti a fogyasztását” – magyarázza Lipták András. „Azonban páraelszívóval kombinálva a fogyasztás csökkenthető. Fontos a rendszeres takarítás is, hiszen egy elkoszolódott, zsíros készülék sokkal kevésbé hatékony. A zsír és a pára intenzívebb megterhelést jelent a klíma számára is, mint akár más helyiségekben. A főzés intenzitásától függően hetente vagy kéthetente ellenőrizzük és tisztítsuk a szűrőket. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szennyeződés a készüléken belül mélyebbre jusson, továbbá biztosíthatjuk a klíma hatékony működését.” A szűrőtisztítás házilag is elvégezhető: egyszerűen mossuk át őket.

A rendszeres karbantartás elmaradása a készülék meghibásodásához vezethet, és jelentősen rontja annak hatékonyságát. Ipari környezetben, ahol a terhelés még nagyobb, még gyakoribb karbantartásra van szükség. A Gree klímaprofija hozzátette, hogy javasolt minél magasabb energiaosztályú készüléket választani a konyhákba, ezzel is csökkenthető az energiafelhasználás. De nem csak és kizárólag ez számít: a berendezés energiacímkéjérőlminden fontos információt le tudunk olvasni.

Lipták András kiemelte azt is, hogy a kis lakásokba, kisebb méretű konyhákba érdemes csendes, kis méretű oldalfali klímát választani.

„Ha ez nem megoldható, mobilklíma is használható, de tudni kell, hogy ezek valamivel nagyobb működési hanggal járnak és energiafelhasználás szempontjából is alacsonyabb hatékonysággal bírnak, mint a split klímák. Ipari konyhákba légcsatornás rendszereket ajánlunk, amelyek nagyobb légmennyiség áramlását biztosítják és esztétikusan elrejthetők.”

A konyhai klíma nem luxus, hanem okos befektetés. Segít megszüntetni a főzés közben keletkező hőt, párát és szagokat, így frissebb levegőt, kellemesebb hőmérsékletet és egészségesebb környezetet teremt – otthon és a munkahelyen egyaránt. Komfortosabb, tisztább, hatékonyabb konyha és élettér, minden nap.

Fotók (forrás: Gree)

FRISS