6 étel, amiből jobb, ha nem eszünk

2017 okt 22

Vannak olyan ételek, amelyeket egyszerűen ki kell hagyni az étkezéseinkből. Ilyenek azok az élelmiszerek is, amelyek már a szakértő szerint is túl fertőzöttek a fogyasztáshoz.Miután több mint 20 éve dolgozik élelmiszer-mérgezéses perekkel Bill Marler, az USA legkiemelkedőbb élelmiszer-biztonsági ügyvédje, egyszerűen nem hajlandó megenni bizonyos ételeket. Tudja, milyen ijesztő egy ilyen betegség. Minden évben 48 millió amerikai fertőződik meg, 128 ezer kerül kórházba és 3000 ember pedig meg is hal ételmérgezésben. Azt mondja, az eddigi tapasztalatai meggyőzték arról, vannak olyan ételek, amelyek egyszerűen nem érik meg a kockázatot. Íme azok az élelmiszerek, amelyek a legproblémásabbak:

1. Előmosott és előre felvágott zöldségek, gyümölcsök
Marler azt mondja, kerüli az ilyen zöldségeket és gyümölcsöket, amennyire csak lehet. “Igaz, hogy kényelmes használni ezeket, de minél több ember kezeli és dolgozza fel, annál nagyobb az esélye egy szennyeződésnek.”

2. Nyers csírák
A csírák miatti fertőzések meglepően gyakoriak, több mint 30 olyan fertőzésről tudunk, elsősorban a szalmonella és az E.coli, amelyet ezek okoztak az elmúlt két évtizedben. “Túl sok ilyen eset volt ahhoz, hogy ne fordítsunk elég figyelmet az ilyen problémákra.”

3. Nem kellőképpen átsütött húsok
Hamburger és steak esetén is rendkívül népszerűek a félig átsütött húsok. Azonban a szakértő szerint ez azért probléma, mert azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén találhatóak ugyanúgy megjelennek a hús belsejében is. A 70 C alatt sütött húsok esetében a szalmonella, az E.coli és egyéb bakteriális fertőzések is gondot okozhatnak. Éppen ezért érdemes jól átsütött húst kérni az étteremben.

A nem megfelelően átsütött húsok is okozhatnak ételmérgezést

4. Nyers, főtlen tojás
A ’80-90-es évek elején kitört nagy szalmonella-járvány is a tojás számlájára írható. Marler szerint a fertőzés esélye ma sokkal kevesebb, mint 20 évvel ezelőtt, de még mindig nem éri meg kockáztatni.

5. Pasztőrözetlen (nyers) tej és gyümölcslevek
Egyre inkább arra buzdítják az embereket, hogy igyanak nyers tejet és gyümölcslevet, hiszen a pasztörizálástól elveszíti a tápértékét mindkét élelmiszer. Marler azonban azt mondja, a pasztőrözés nem veszélyes, de a nyers italok, ahol kihagyják ezt a biztonsági lépést, fokozottan szennyezettek baktériumokkal, vírusokkal és parazitákkal.

6. Nyers osztriga és más nyers kagylók
A nyers kagyló, és különösen az osztriga, egyre több betegséget okoz. A szakértő ezt a vizekben elszaporodó mikrobák mennyiségéhez köti. “Az osztriga a vizet szűrve táplálkozik, így mindent felvesz, ami a vízben található. Ha a vízben baktériumok vannak, az az állatba is bejut, így tányérra kerül a betegség is.” Végezetül egy “veszélyesnek” kikiáltott étel, amelyet nem kell kerülni:

Sushi
Meglepő lehet, de a szakértő szerint a sushi nagyon kevés betegséget okoz. “Ma már a hozzáértő séfek nagyon elővigyázatosak, kellőképpen előkészítik a húst. Ez nem azt jelenti, hogy bárhonnan lehetne sushit enni. Ha biztosra akarunk menni, egy jó éttermet válasszunk.”

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS