Veszélyes, ha kihagyjuk a reggelit

2017 nov 18

Egy új spanyol tanulmány szerint káros lehet a szívünkre, ha rendszeresen kihagyjuk a reggelit.A tanulmány szerint azoknál a középkorú férfiaknál és nőknél, akik rendszeresen kihagyták a reggelit vagy ébredés után csak egy kávét, esetleg gyümölcslevet ittak, megduplázódott az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. Az érelmeszesedés pedig növelheti a különböző szívbetegségek kockázatát.

A reggeli kihagyásához a kutatás szerint ráadásul általában más egészségtelen táplálkozási és életmódbeli szokás is kapcsolódik, például a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Ezek pedig tovább növelik az érelmeszesedés kockázatát.

A tanulmányban a vizsgált embereket három csoportra bontották: voltak, akik egyáltalán nem reggeliztek, voltak, akik csak keveset, a harmadik csoportba pedig azok tartoztak, akik bőségesen fogyasztottak ébredés után. Míg az első csoportba a résztvevők 3 százaléka tartozott, addig a másodikba 70, a harmadikba pedig az emberek 27 százaléka. A reggelin kívül figyelembe vették még a résztvevők egyéb életmódbeli szokásait is, valamint az artériák falán lerakódott plakkok mennyiségét.

Káros lehet a szívünkre, ha rendszeresen kihagyjuk

A tanulmány megállapította, hogy a középkorú embereknek, akik kihagyják a reggeli, vagy csak néhány falatot esznek, 1,5-szer több plakk volt lerakódva az artériájukban, mint a bőségesen reggelizők szervezetében. Ráadásul a reggelit kihagyók nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, és általában is egészségtelenebbül táplálkoztak.

De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a reggelizésnek egyéb pozitív hatása is van szervezetünkre: segít, hogy vércukorszintünk a nap folyamán megfelelő tartományban maradjon, segíthet az éhség megfékezésében, valamint az étvágy szabályozásában – így összességében a túlevés megakadályozásában.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS