Tiébélé festett falai

2018 Már 1

Tradicionális építkezés és festett falak. Ezek tették híressé a 17.500 lelket számláló Tiébélét. A település Burkina Faso (Nyugat-Afrika) déli részén található a ghánai határ közelében, lakói a kassenák, akik a 15. század óta lakják ezt az 1,2 hektárnyi területet.

A falu olyan, akár egy labirintus. Minden háztartáshoz több ház tartozik, ezek kis falakkal vannak összekötve és szerves egységet alkotnak egymással. A fiatalok kör alakú házakban laknak, amíg házasságot nem kötnek. A házasok és gyerekek számára téglalap alakú házakat építenek. A fő ház az idős nőké, ezek nyolcas alakúak. Mivel a házaknak nincs ablaka, a kassénák legtöbb idejüket az udvaron töltik, ott főznek, beszélgetnek. A házak tetejére teraszt építenek, gyakran itt alszanak a szabad ég alatt és a termést is itt szárítják.

Az építkezést a férfiak végzik, a falak dekorálása viszont a nők dolga. Mindkettő közösségi munka, mindenki segít mindenkinek, a gyerekek is részt vesznek az építkezésben, így akaratlanul is ellesik a mesterség csínját-bínját. A dekoráció nemcsak esztétikai célt szolgál, meg is védi a falakat az esős időszakban a rongálódástól.

A házak falait borító gyönyörű freskókon stilizált formában megjelennek a kassena nép életének legfontosabb motívumai: gyümölcsök, halak, halászhálók, a teknősbéka, mint a királyi család totemállata, denevérek, amelyek megtisztítják a belső tereket a rovaroktól, tyúkok, amelyeket a legfontosabb ajándéknak tekintenek.

M. Kata

FRISS