1931 óta ünnepeljük az állatok világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a felelősségteljes háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira, továbbá a vadon élő állatok védelmére.

A világ valamennyi tájának templomaiban megáldják az állatokat ezen a napon (vagy az október 4-hez legközelebb álló vasárnapon). Kevesen tudják, de október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. Prédikációi során sokszor beszélt az emberek és állatok kapcsolatáról, hogy milyen fontos a természet védelme, minden állatra úgy tekintett, mintha a barátja lenne. Azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz bennünket.
Ezen a napok sok család látogat el állatkertbe, vagy szerveznek olyan programot, ami közelebb hozza a gyerekeket az élővilághoz. Számos kreatív ötletet és játékot találunk az interneten erre a napra. Íme, a mi tippünk október 4.-re: közeledik a tél, az itthon maradt madaraknak is kell egy meleg otthon. Készítsünk madárházat, vagy itatót, etetőt! Figyeljük meg a kismadarak téli szokásait. Ha a barkácsolás túl bonyolult, akár egy műanyag palackból is könnyen elkészíthető a madáretető.
Tegyünk hát közösen az állatok életkörülményeinek javításáért, néhány apró lépéssel jobb állattartókká válhatunk, és felelősségteljesebb környezetkezelők lehetünk!