Mire jó az ashwagandha?

2018 márc 5

Az ashwagandha indiai ginzeng vagy indiai téli cseresznye néven is ismert, és kapszula, tabletta és por formájában is elérhető. Számos módon hathat jótékonyan az egészségünkre, de mielőtt használni kezdjük, érdemes lehet konzultálni orvosunkkal is.

Segít a stresszoldásban
Egy 2012-ben készült tanulmány szerint az ashwagandhát szedők szervezetében alacsonyabb a kortizol nevű stresszhormon szintje. A kutatásban résztvevők 88 százaléka tapasztalta a szedés során a szorongás csökkenését, így kedélybetegek számára hatékony kiegészítő kezelés lehet.

Segíthet a rák elleni harcban
Egy 2010-ben készült kutatás szerint az ashwagandha képes lehet elpusztítani bizonyos rákos sejteket. Több kísérlet is arra jutott, hogy érdemes lehet kiegészítő kezelésként használni egyéb, rákellenes kezelések, mint például sugárterápia és kemoterápia mellett. Erősítheti a kemoterápiában részt vevő betegek immunrendszerét, mivel emeli a fehérvérsejtszámot.

Segíthet a rák elleni harcban

Jót tehet a libidónak
A libidógondokkal küzdőknek jó hír lehet, hogy az ashwagandha segíthet növelni a nemi vágyat, különösen nők esetében. Egy 2015-ös kutatás eredményei szerint a koncentrált dózisban ashwagandhát szedő nőknek több orgazmusuk volt, és általánosságban is elégedettebbek voltak a szexuális életükkel. Ez szakemberek szerint többek között a növény stresszcsökkentő hatásának köszönhető.

Lassíthatja az őszülést
Több tanulmányban is lehet olvasni arról, hogy a napi szintű ashwagandha-fogyasztás növeli a hajban a melanintermelődést, ami kevesebb ősz hajszálat eredményez. Emellett, mivel a növény gyökere tele van antioxidánsokkal, csökkentheti a szabad gyökök káros hatásait és lassíthatja az öregedést. Így abban is segít, hogy tovább őrizzük meg fiatalos külsőnket.

 

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS