Mekkora az ideális szempilla?

2018 jan 31

Egészségkárosító hatások-Egy korábbi amerikai tanulmány szerint súlyos egészségkárosító hatása lehet annak, ha szempilláink túl hosszúak, függetlenül attól, hogy a hosszabb szempillákat sokan igen vonzónak találják.

Milyen a legszexisebb szempilla?
A Georgia Institute of Technology kutatói szerint szemünk szélességének egyharmada az ideális szempillahosszúság, ha ennél hosszabbra hagyjuk, akkor kevésbé tudjuk szemünket nedvesen és tisztán tartani. A tanulmány 2014-ben a Journal of the Royal Society Interface szaklapban jelent meg.

A kutatók 22 különböző emlős szempilláit vizsgálták meg sündisznóktól kezdve a zsiráfokig, adataik szerint az optimális hosszúság a szemszélesség egyharmada volt. Ha egy kicsivel is hosszabb volt, az már kevésbé bizonyult hatékonynak, árulta el a tanulmány szerzője, Guillermo Amador. Optimális minimális hosszúságról szó sincs azonban, ha már van szempillája egy egyednek, bármilyen rövid is legyen az, az már pozitív hatással bír a szemre.

Az optimális hosszúság a szemszélesség egyharmada

 

Milyen az ideális hosszúság?
Az ideális hosszúságú szempillák miatt feleannyi por halmozódik fel a szemben és a szem párolgása is felére csökken, mindez pedig a légáramlatt csökkenése miatt történik. Hosszabb szempillák esetében ez a hatás azonban nem működik, mivel a levegő mozgását nem megakadályozzák, hanem pont ellenkezőleg, elősegítik, így több por halmozódik fel a szemben és jobban is párolog: azaz poros és száraz lesz.

Érdekes módon Amador arra is utalt, hogy kutatása nem csupán szemesztétikai, hanem még űrkutatásra is lehetne használni: ezen tudás ismeretében ugyanis más bolygókra küldött járművek optikai szenzoraira lehetne tisztítóberendezéseket fejleszteni. A NASA Marsra küldött járművei, a Spirit és az Opportunity például igen intenzív porviharokba keveredett pár hónap erejéig a marsi tél idején. Hogy ezt túlélhessék, a Nap felé kellett fordulniuk, hogy annyi napfényt gyűjthessenek össze, amennyit csak lehet anélkül, hogy napelemeiket befedte volna a por. Ha sikerült túlélniük ezt az időszakot, a marsi szelek letakarították a Marsjárók napelemeit. (2010-ben pont emiatt merült le a Spirit, mivel beleragadt a talajba és nem volt képes a Nap felé fordulni.)

Az ilyen esetek kikerülésére ideális lehetne egy olyan öntisztító mechanizmus, amely az emberi szempillához hasonlóan tartja életben és sokkal portalanabbul a napelemeket. Az mindenesetre biztos, hogy ezen tudás inkább a Földön lesz először kiaknázva, mint a Marson.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS