Szeptembertől egészen januárig tart a sütőtök szezonja, fogyasszuk hát ebben a hónapban is ezt vitaminokban gazdag, olcsó zöldséget!

A sütőtök nagyon finom, és sokféleképp elkészíthető. Édeskés íze miatt süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk, de finom krémlevest és szószokat is készíthetünk belőle, sőt még köretként is fogyaszthatjuk. Önmagában megsütve is nagyon finom, a tökmagot pedig külön felhasználhatjuk.
A sütőtök kb. 90%-a víz, ezáltal a fogyasztása szebbé teszi a bőrünket. Húsának sárga színe is mutatja, hogy igencsak gazdag a karotinoidokban, valamint C-és B vitaminokban. Tartalmaz továbbá kalciumot, cinket, mangánt, rezet, foszfort és folsavat, ennek köszönhetően egészségmegőrző és gyógyító hatással van szervezetünkre. Serkenti a máj működését, jótékony hatással bír az emésztésünkre, és segít a szívproblémák megelőzésében. A sütőtökben található antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, ezáltal képesek megakadályozni a sejtek károsodását. Béta-karotin és az ebből létrejövő A-vitamin fontos szerepet játszik az időskori látásromlás kockázatának csökkenésében. Alacsony kalóriatartalma miatt még a diétába is beépíthető, rosttartalma enyhíti az éhségérzetet.
Összefoglalva a sütőtök nagyon tápláló és tápanyagokban gazdag élelmiszer, ami könnyen beépíthető az étrendbe. Fogyasztásával mégis óvatosan bánjunk, néhány embernél allergiás reakciót válthat ki.

 

Sütőtök krémleves
Hozzávalók:

– 1 db nagyobb méretű sütőtök
– 2-3 szál sárgarépa
– 1 dl olívaolaj
– 25 g vaj
– 3-4 cm-es friss gyömbér
– 2 dl kókusztej
– 1 nagyobb narancs leve
Elkészítés:
A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a félbevágott répákkal együtt. Olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk és borsozzuk, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Eközben egy lábasban megolvasztjuk a vajat, és amikor már forró, akkor belereszeljük a gyömbért. Ha megsült a tök, kikanalazzuk a héjából, és a répával együtt a lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, és a narancs kifacsart levét, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntünk 4 dl vizet, sóval és borssal, ízlés szerint chilivel ízesítjük.