Kiderült, miért bonyolult az ember

2017 nov 9

Először azonosították az állati szervezet összetettségét meghatározó géneket, amelyek miatt például az ember sokkal bonyolultabb, mint egy muslica vagy egy tengeri sün.

Egy állat szervezetének egyetlen sejtje lényegesen komplexebb lehet egy másik fajhoz tartozó állat hasonló sejtjénél. A tudósok szerint ez olyan fehérjék számlájára írható, amelyek a sejtmagban zajló eseményeket irányítják – írja az MTI a kutatásról, amelynek eredményei a PLoS One szaklapban jelentek meg.

“Legtöbben egyetértünk, hogy az emlősök, köztük az ember sokkal bonyolultabbak, mint egy féreg vagy egy muslica – anélkül, hogy pontosan tudnánk, miért” – mondta a kutatást vezető Colin Sharpe a Portsmouthi Egyetemről.

Végre kiderült, miért bonyolultabb az ember, mint egy muslica

“A komplexitás egyik gyakori fokmérője az állaton belüli sejttípusok száma, arról azonban keveset tudunk, hogy genetikailag mi okozza ezt az összetettséget. Nem a genomon belüli génszám, mert ez alig változik a soksejtes állatok között.”

A kutatócsoport kilenc faj – többek között ember, makákó, fonálféreg és muslica – genetikai adatait vizsgálta meg. Összehasonlították, hogy a gének szintjén mennyire térnek el egymástól. Találtak néhány fehérjét, amely a többinél jobban hat egymásra más fehérjékkel és a kromatinnal, a sejtmagban található DNS és fehérjekomplex anyagával. Az eredményeik azt mutatják, hogy ezek a fehérjék irányíthatják a sejtmag kromatinját, ami az élőlény bonyolultságának fontos tényezője.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS